utorak, 1. svibnja 2012.

Stres, razočaranje i tuga mogu doslovno slomiti žensko srce


Stres, razočaranje i tuga mogu doslovno slomiti žensko srce

Kod žena je protok krvi kroz srce isti u normalnim okolnostima i u stresnoj situaciji, što je znak njihove lošije prilagodbe na stres i povećanog rizika od srčanog udara

Srijeda, 25. 4. 2012. u 13:24   Piše: 
Stres, razočaranje i tuga mogu doslovno slomiti žensko srceAllmoviephotoStres je jedan od najčešćih okidača svih bolesti
Žene stres doživljavaju na drugačiji način nego muškarci, pa su zbog toga sklonije srčanom udaru tijekom intenzivnog tugovanja, otkrila je studija američkog medicinskog koledža Penn State. Znanstvenici su utvrdili da je cirkulacija krvi kroz srce pojačana kod muškaraca, no kod žena ostaje ista kakva je bila i prije stresa, prenosi Daily Mail.
Kod muškaraca i žena u vrijeme stresa se povećava broj otkucaja srca i krvni tlak, ali ukupni protok krvi kroz srce veći je kod muškaraca, što pokazuje njihovu prilagodbu na stresne situacije, objašnjavaju znanstvenici.
- Žensko srce teže podnosi stres, pa se one trebaju osobito paziti u teškim životnim situacijama, jer intenzivno tugovanje i depresija ugrožavaju njihov zdravlje i život - zaključio je voditelj studije, dr. Chester Ray.
Ljudi bi trebali reducirati stres u svakodnevnom životu, bez obzira kojeg su spola, jer je stres jedan od ključnih okidača svih vrsta bolesti. Potrebna su daljnja istraživanja koja će objasniti mehanizam odgovoran za slabije funkcioniranje srca žene i fizički lošije podnošenje stresa, dodao je dr.Ray.

Nema komentara:

Objavi komentar