petak, 4. svibnja 2012.

DINOSAURSKA BUHA Napadale ih 'prabuhe': Prije 165 milijuna godina, dinosauri su imali brige poput današnjih pasa!


DINOSAURSKA BUHA

Napadale ih 'prabuhe': Prije 165 milijuna godina, dinosauri su imali brige poput današnjih pasa!

  • CROPIX
Objavljeno: prije 13 h i 23 min
 
 
 
MONGOLIJA - Novo otkriće znanstvenika u unutrašnjosti Mongolije spada u rubriku bizarnosti. Kako piše Scientific American , otkriveni su fosilizirani ostaci stvorenja koja su vrlo vjerojatno pretci današnjih buha.
Pseudopulex jurrasicus i Pseudopulex magnus imali su do 10 puta veće organe za gristi od buha današnjice, no noge im nisu služile za skakanje. Najvjerojatnije su se prikradali dinosaurima te im zadavali veoma bolne ugrize na predjelu abdomena, smatraju znanstvenici koji su ih otkrili. Profesor emeritus George Poinar sa Sveučilišta Oregon uspoređuje ubod “prabuha” s hipodermičkom iglom.
Drugi stručnjak, izvanredni profesor Chungkun Shin iz Pekinga, komentirao je fosile rekavši kako je priroda kompresijom napravila nešto istovjetno fotografiji visoke rezolucije s detaljnim uvidom u strukturu tijela insekata, izvještava Scientific American.

Google oglasi

Jedina sretna okolnost u cijeloj priči za dinosaure bila je što ove mezozoičke napasti nisu mogle skakati, no evolucija se za to pobrinula, tako da je danas buha manja, ali pokretljivija.

Nema komentara:

Objavi komentar