nedjelja, 13. svibnja 2012.

U Sahari nakon 70 godina našli olupinu britanskog zrakoplova


U Sahari nakon 70 godina našli olupinu britanskog zrakoplova

Avionom je upravljao 24-godišnji narednik Denis Copping. Pad je preživio, no kada je vidio da mu nema spasa krenuo je pješice do najbližeg mjesta udaljenog 300 km

Nedjelja, 13. 5. 2012. u 21:53, zadnja izmjena prije 10 sati i 34 minute   Piše: 
Loading ...
 YouTubePoljski radnici pronašli su olupinu u SahariSljedeća slika
>>> Fantastične fotografije olupine pogledajte u priloženom videu
Olupinu američkog ratnog aviona Curtiss Kittyhawk P-40, kojeg su koristile britanske zračne snage (RAF) u Drugom svjetskom ratu, pronašli su radnici poljskog naftovoda dok su prošli tjedan vršili istraživanja u egipatskoj Sahari. Zrakoplov je ostao savršeno očuvan zbog suhog zraka u pustinji, a povjesničari avijacije otkriće uspoređuju s pronalaskom Tutankamonove grobnice, piše nedjeljni Daily Mail.
Po oznakama su odmah utvrdili da je letjelicom upravljao tada 24-godišnji narednik Denis Copping, koji je nestao u akciji 28. lipnja 1942. Njegov zadatak je bio prebaciti oštećeni avion na popravak. No, izgleda da su mu tijekom leta otkazale komande te je bio prisiljen sletjeti u pustinju. Pad je preživio, a budući da su pored olupine našli padobran pretpostavlja se da si je njime radio hlad. Čini se da nekoliko dana čekao pomoć jer su pronađene prazne konzerve i opušci. Na njegovu nesreću, nitko mu od njegovih nije mogao pomoći jer su se Britanci povlačili pred Rommelovom vojskom. 
Nigdje u blizini nisu pronađeni Coppingovi ostaci pa se pretpostavlja da je u trenutku očaja sam odlučio okušati sreću i krenuti pješačiti kroz pustinju. Kako do najbližeg naselja ima čak 300 km, narednik je vjerojatno putem preminuo.  
Coppingov nećak William Pryor-Bennett prisjeća se da mu je majka često znala pričati o svom izgubljenom bratu. Maštala je da je negdje živ i da će se jednog dana vratiti. Pronalaskom olupine aviona obitelji su umrle zadnje nade da će pronaći Denisa i pokopati ga u obiteljskoj grobnici.

Nema komentara:

Objavi komentar