srijeda, 2. svibnja 2012.

Znanstvenici poljuljali suvremenu teoriju o svemiru: Tamna tvar ne postoji!


Znanstvenici poljuljali suvremenu teoriju o svemiru: Tamna tvar ne postoji!

  • ESA / NASA
Objavljeno: prije 1 h i 35 min
 
   
BONN - Novo istraživanje astronoma Sveučilišta u Bonnu šokiralo je znanstvenu zajednicu. Kako javlja National Geographic, oni su otkrili ogromne satelitske galaksije koje kruže oko naše, a otkriće ide na štetu teoriji tamne tvari. Naime, prema toj teoriji, tamna je tvar poslužila kao svojevrsna konstrukcijska skela za mlade galaksije u ranom stadiju svemira. Marcel Pawlowski i njegov bonski tim utvrdili su da se satelitske galaksije kreću u urednoj ravnini s obzirom na našu vlastitu.
Jedan od ko-autora i voditelj studije, Pavel Kroupa, izjavio je kako je otkriće u potpunosti u suprotnosti s teorijom tamne tvari. Pozicija satelitskih galaksija prkosi teoriji: one su poredane pravilno i u ravnini, a po modelu teorije tamne tvari trebale bi se nalaziti nasumično i u svim smjerovima. Kroupa je zaključio da je logična implikacija otkrića kako tamna tvar ne postoji.
Bonski tim otkriće objašnjava teorijom o sudaru dvije galaksije. Oni predlažu model prema kojem se prije 11 miljardi godina naša galaksija sudarila s drugom, a ostatak iz sudara je pod utjecajem gravitacije formirao današnje pratioce. Model koji predlažu nameće potrebu za redefiniranjem kozmologije, jer do sada je smatrano kako galaksije ne mogu nastati bez prisutstva tamne tvari (koja ima ulogu skele).

Google oglasi

Očekivano, nisu se svi znanstvenici složili s implikacijama otkrića. Sukanya Chakrabarti, američka astrofizičarka s Atlantskog Sveučilišta u Floridi, kaže za Geographic kako su i dosadašnje simulacije nastanka galaksija nepotpune, no to ne znači da tamna tvar nije vidljiva. One bolje objašnjavaju stvari u krupnijem planu, dok se odnosi među dvije galaksije odlikuju mnogobrojnim varijablama, i tu modeli zakazuju.

Nema komentara:

Objavi komentar