subota, 26. svibnja 2012.

Na meteoritima s Marsa pronađen ugljik: Tragovi drevnog života ili dokaz vulkanske aktivnosti?


Na meteoritima s Marsa pronađen ugljik: Tragovi drevnog života ili dokaz vulkanske aktivnosti?

Autor: Tanja Rudež
Objavljeno: 25.05.2012
 
 
 
ZAGREB - U meteoritima porijeklom s Marsa nalazi se ugljik, koji je jedan od temeljnih gradbenih blokova života, pokazala je studija američkih znanstvenika objavljena u novom broju prestižnog časopisa Science .
Ipak, taj ugljik vjerojatno je rezultat vulkanske aktivnosti, a nije nastao raspadanjem nekih primitivnih oblika života na Crvenom planetu.
U sklopu studije znanstvenici iz Carnegie Institution u Washingtonu istražili su 11 meteorita porijeklom s Marsa čija starost seže i do četiri milijarde godina. Među istraženim meteoritima bio je i glasoviti “Alan Hills 8401”. Riječ je o meteoritu koji je 1984. godine otkriven na Antarktici gdje je prema mišljenju stručnjaka pao prije 13.000 godina. U krhotinama toga meteorita, veličine lubenice, 1996. godine nađene su jednostavne organske molekule što su neki znanstvenici odmah pozdravili kao dokaz da su na Marsu nekad obitavali primitivni oblici života. Skeptici suveć tada tvrdili da bi ugljik u tom meteoritu mogao biti i rezultat kemijsko-geološkog procesa pa je godinama vođena rasprava. No, nova studija pokazuje da reducirani ugljik (čiji se atomi vežu međusobno ili s atomima vodika), nađen u 10 od 11 istraženih metorita, najvjerojatnije potječe od vulkanske aktivnosti na Crvenom planetu.

Google oglasi

- Već 40 godina tragamo za reduciranim ugljikom na Marsu, pokušavajući odgonetnuti da li uopće postoji i gdje se nalazi - rekao je za BBC dr. Andrew Steelekoji je vodio istraživanje.
- Bez ugljika ne mogu postojati ni osnovni preduvjeti za život. Reducirani ugljik s vodikom, kisikom i dušikom čini organske molekule života - dodao je Steele.
On smatra da bi u odgovoru na pitanje o postojanju života na Marsu mogla odgovoriti misija Mars Science Laboratory (MSL), popularni“Curiosity” rover, koji je lansiran u studenom 2011. godine, a na Crveni planet bi trebao stići 6. kolovoza ove godine. MSL rover ima instrumente koji će direktno tražiti znakove života na Marsu.

Nema komentara:

Objavi komentar