utorak, 1. svibnja 2012.

Kineski znanstvenici napravili 'zdravu' GMO ovcu: Njeno meso puno je nezasićenih masnih kiselina!


'POPUT NORMALNE OVCE'


  • Ilustracija
    Arhiva
Objavljeno: 26.04.2012
 
 
 
Peng Peng je produkt genetskog kalemljenja, spajanja segmenata DNK iz drugog organizma
ZAGREB - Kineski znanstvenici napravili su genetski modificiranu merino ovcu, čije se salo sastoji od nezasićenih masnih kiselina, poput onih koje se nalaze u koštunjavom voću ili ribi, prenosi Reuters .
Janje Peng Peng, rođeno je prije mjesec dana u kineskoj regiji Xinjiang. Pri rođenju imalo je 5,74 kilograma, i, kako kaže glavni znanstvenik Instituta za genetiku u Pekingu Du Yutao, "janje raste vrlo dobro i zdravo je poput normalne ovce".
Peng Peng je produkt genetskog kalemljenja, spajanja segmenata DNK iz drugog organizma, u ovom slučaju minijaturne gliste C. elegans, sa odraslom stanicom merino ovce, koja je potom usađena u neoplođenu jajnu stanicu u procesu vrlo nalik kloniranju .
Rezultat takvog spoja je Peng Peng, zdravo janje koje je gotovo savršeni klon ovce donora, osim što njen organizam stvara veće količine nezasićenih masnih kiselina, što bi njeno meso trebalo činiti zdravijim za ljude.
Kina mora prehraniti čak 22 posto svjetske populacije, no ima samo 7 posto svjetske površine obradivog tla, te kineske vlasti ulažu mnogo sredstava u poboljšanje domaće proizvodnje žitarica, mesa i druge hrane.
- Kineska vlada podupire transgenetičke projekte, ali trebaju nam bolje metode i rezultati kojima bi mogli dokazati da su transgenetičke biljke i životinje bezopasne i sigurne za ljudsku konzumaciju, to je bitno, rekao je Du

Nema komentara:

Objavi komentar