srijeda, 2. svibnja 2012.

BUCKINGHAMSKA PALAČA Držane u tajnosti 320 godina: Prikazane dosad neviđene skice Leonarda da Vincija


BUCKINGHAMSKA PALAČA

Držane u tajnosti 320 godina: Prikazane dosad neviđene skice Leonarda da Vincija

Objavljeno: prije 1 h i 37 min
 
 
 
Premda smo uvjereni da se već sve zna o neponovljivom renesansnom genijuLeonardu da Vinciju i njegovoj fascinaciji ljudskim tijelom, uvijek ima nešto novo. Dokaz je i najnovija izložba u Buckinghamskoj palači Da Vincijevih crteža anatomije ljudskog tijela po kojima je bio jedan od najvećih anatoma svih vremena. Neki od njegovih crteža toliko su revolucionarni da je pravi dokaza o njihovoj vjerodostojnosti tek magnetska rezonanca (MR), uređaj nastao stoljećima nakon Da Vincijevih crteža.
Ovi crteži s detaljnim prikazima srca, krvotoka i dugih organa iz razdoblja su od 1490. do 1500. i govore o Da Vincijevoj želji da se detaljno upozna s anatomijom. Ljudska je tijela dugo proučavao u bolnicama i medicinskim školama Firence. Uglavnom su to bila tijela pogubljenih kriminalaca ili sirotinje koju nije imao tko pokopati.
Crteži s detaljnim radom ljudskog krvotoka, probavnih i reproduktivnih organa datiraju iz razdoblja od 1490. do 1500. godine, kad je umjetnik djelovao u Firenci
Uvjerljivo je najviše proučavao rad srca. Čak je radio staklene modele kroz koje bi propuštao vodu pomiješanu s travama i dokazivao turbulencije‚ odnosno teorije o problemima s krvotokom. Da Vinci je sve svoje bilježnice i ctreže ostavio svom mladom asistentuFrancescu Melziju dok ih, kako se vjeruje, nije kupiokralj Charles II. pa se od 1690. nalaze u kraljevskoj kolekciji.
Zbirka sadrži oko 600 crteža od kojih su 268 anatomske skice. Od toga je 87 odabrano za izložbu, a neke od njih nikad nisu bile izložene u javnosti. Izložba se može pogledati do listopada.

Nema komentara:

Objavi komentar