nedjelja, 6. svibnja 2012.

Možemo poslati čovjeka na Mjesec, ali još uvijek ne znamo ZAŠTO ZIJEVAMO! Jesu li napokon otkrili?


NOVA ISTRAŽIVANJA

Možemo poslati čovjeka na Mjesec, ali još uvijek ne znamo ZAŠTO ZIJEVAMO! Jesu li napokon otkrili?

  • ILUSTRACIJA
    Arhiva Cropix
Objavljeno: 03.05.2012
 
 
 
ZAGREB - "Možemo poslati čovjeka na Mjesec, ali ne razumijemo funkciju zijevanja", kaže dr. Gary Hack sa Sveučilišta Maryland. Dosadašnje teorije sugerirale su kako je zijevanje rezultat umora i nedostatka kisika, ali ni jedna od njih ne drži vodu u potpunosti. Objašnjenje koje Hack predlaže jest svojevrsni mehanizam hlađenja glave.
Poput kompjutera, mozak je osjetljiv na promjene temperature. Pri zijevanju pomoću sinusa "pumpa" zrak u mozak i na taj ga način rashlađuje, navodi National Geographic.
Kada bi se pokazala točnom, studija bi odgovorila na pitanje zašto zijevamo i zašto uopće imamo sinuse. Andrew Gallup, koautor studije sa sveučilišta Princeton istraživao je zijevanje ugradivši sonde štakorima u mozak. Zatim je mjerio temperaturu prije, za vrijeme i nakon zijevanja.

Google oglasi

Zaključio je kako je zijevanje potaknuto rastom temperature u mozgu i služi rashlađivanju. Do sličnih rezultata došlo se i na ljudima, ali bez korištenja sondi jer se ispitanicima mjerila samo tjelesna temperatura.
Dr. Hack naglašava kako, ipak valja biti oprezan, jer zalazi se u neistraženo i kontroverzno područje znanosti, navodi National Geographic. No, razumijevanje zijevanja moglo bi bitno doprinijeti medicini jer nekim bolestima, poput migrene i epilepsije, direktno prethodi intenzivno zijevanje.

Nema komentara:

Objavi komentar