petak, 11. svibnja 2012.

NASA otkrila kako je ogroman asteroid Vesta bombardirao Zemlju prije milijardu godina


NASA otkrila kako je ogroman asteroid Vesta bombardirao Zemlju prije milijardu godina

Prije milijardu godina, dogodio se velik sudar u svemiru, točnije u pojasu asteroida u sunčevom sustavu, nakon koje je oslobođen velik broj fragmenata, koji su mogli pogoditi i Zemlju.
Asteroid (Ilustracija: Guliver/Thinkstock(
Navedeni događaj dogodio se na asteroidu Vesti, a prilikom sudara, nastao je krater Rheasilva, koji ima promjer 505 kilometara. Po čemu je taj krater poseban, pokazala je analiza fotografija visoke rezolucije, koje je napravila NASA-ina svemirska letjelica Dawn, tijekom orbite oko ogromnog asteroida Veste prošle godine.
Taj krater nastao je puno kasnije nego ostali krateri na Vesti, koji datiraju iz perioda otprije 3 milijarde godina, piše NASA. Asteroid Vesta drugi je najveći asteroid, koji se nalazi u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera.
Krater Rheasilva (Foto: NASA)
Znanstvenici sada vjeruju kako su nakon stvaranja kratera u svemir odbačeni veliki fragmenti asteroida, koji su u nekom trenutku mogli pasti i na Zemlju. Znanstvenici vjeruju kako je sam asteroid Vesta nastao prije 6 milijardi godina.
"Starost od milijarde godina za krater Rheasilva je neočekivano mlada dob. Taj podatak ima važne implikacije prema našem razumijevanju Veste, njezine obitelji asteroida te samog asteroidnog pojasa . Tek smo počeli istraživati Vestine tajne i siguran sam kako će uskoro doći i novi intrigantni rezultati tih istraživanja", istaknuo je NASA-in znanstvenik, dr. Simone Marchi.

Nema komentara:

Objavi komentar