srijeda, 23. svibnja 2012.

Dragon ide na Međunarodnu svemirsku stanicu: SpaceX je prva privatna tvrtka koja lansira let na ISS


Dragon ide na Međunarodnu svemirsku stanicu: SpaceX je prva privatna tvrtka koja lansira let na ISS

  • AP
Autor:  Hina
Objavljeno: prije 22 h i 3 min
 
 
 
Ako sve prođe u redu, NASA će odobriti spajanje na stanicu u petak
CAPE CANAVERAL - Američka tvrtka SpaceX lansirala je u utorak na Floridi kapsulu Dragon bez posade koju nosi raketa Falcon 9, na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) kao prva privatna tvrtka koja lansira let na ISS.
Raketa se odvojila od rampe u Cap Canaveralu u 3.44 sati ujutro (9.44 sati po srednjoeuropskom vremenu), tri dana nakon otkazivanja leta.

Google oglasi

U subotu prije zore lansiranje je bilo otkazano drugi put zbog tehničkih teškoća.
Deset minuta nakon lansiranja u utorak Dragon se odvojio kako je i bilo predviđeno od drugog stupnja i ušao u Zemljinu orbitu uz pljesak u kontrolnom centru SpaceX kao i u Svemirskom centru Kennedy.
Minutu poslije svemirski brod od 6 tona, visok 5,9 metara i promjera 3,6 metara stavio je u pogon svoje dvije solarne antene i krenuo prema ISS-u koji je na visini od 350 km i do kojega treba stići u četvrtak.
Letjelica će ponijeti 521 kilogram hrane i drugu opremu, a trebala bi na Zemlju vratiti 660 kilograma tereta, mnogo više od ruske letjelice Sojuz.
Elon Musk (40), utemeljitelj, milijarder i vlasnik SpaceX-a, na Twitteru je izrazio zadovoljstvo :
- Falcon je poletio savršeno, Dragon je u orbiti i solarne antene funkcioniraju, osjećam golemo olakšanje.
Dragon će obaviti niz manevara i provjera te ako sve prođe u redu NASA će odobriti spajanje na stanicu u petak u 14.06 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Nema komentara:

Objavi komentar