utorak, 8. svibnja 2012.

'PROIZVODE' ORGANE Nova era medicine: Trebate novi nos? U Britaniji će vam ga umjetno uzgojiti


'PROIZVODE' ORGANE

Nova era medicine: Trebate novi nos? U Britaniji će vam ga umjetno uzgojiti

  • Goran Mehkek/CROPIX
Autor: Tanja Rudež
Objavljeno: 07.05.2012
 
 
 
Britanski znanstvenik Alexander Seifalian najavio je skoru transplantaciju prvog sintetskog nosa izraslog u laboratoriju.
- Nitko dosad nije ‘uzgojio’ nos. Namjeravamo ga presaditi pacijentu idući mjesec - izjavio je Seifalian, profesor na University College London (UCL), za Daily Mail.
Alexander Seifalian i njegov tim pioniri su nove ere regenerativne medicine u kojoj je cilj nadomjestiti dijelove tijela i organe koristeći pacijentove vlastite stanice. - Naš laboratorij u šali zovem trgovinom ljudskim organima - rekao je Seifalian, koji je postao poznat prošlog ljeta kad je stvorio prvi sintetski dušnik.

Google oglasi

Taj je dušnik izrastao u laboratoriju iz matičnih stanica pacijenta oboljelog od raka grla. Poznati španjolski kirurg Paolo Macchiarini pacijentu je transplantirao dušnik u Klinici Karolinska u Stockholmu. Nakon operacije on se uspješno oporavio, a kako je presađeni dušnik izgrađen od njegovih stanica, nije došlo do odbacivanja organa. Slična procedura bit će primijenjena i kod transplantacije nosa. Seifalianov tim već je iz koštane srži pacijenta izolirao matične stanice te ih umetnuo u kalup koji ima oblik nosa, a napravljen je od nanomaterijala. Revolucionarni materijal je sintetiziran u Seifalianovu laboratoriju i patentno je zaštićen.
- UCL je već potrošio više od 120.000 eura na patente iz našeg laboratorija - rekao je Seifalian. Matične stanice umetnute u kalup zatim se stavljaju u bioreaktor, uređaj koji oponaša tjelesne uvjete kako bi stanice u njemu mogle rasti. - Kako stanice rastu, tako ispunjavaju kalup. Ista metoda mogla bi se primijeniti u kreiranju svih dijelova lica - naglasio je. Tijekom operacije nos neće biti direktno transplantiran na pacijentovo lice, nego će najprije biti unutar balona koji će biti umetnut ispod kože pacijentove ruke.
Nakon četiri tjedna, tijekom kojih će narasti koža i krvne žilice, bit će transplantiran na lice. Ipak, bit će potrebno dulje vrijeme, vjerojatno nekoliko godina, prije nego što se utvrdi je li transplantacija prvog sintetskog nosa uspjela. - O uspjehu će se moći govoriti tek nakon što budu primijenjene na velikom broju pacijenata u kliničkim pokusima - zaključio je Seifalian.

Nema komentara:

Objavi komentar