srijeda, 16. svibnja 2012.

Znanstvenici zbunjeni, pronašli fosilne ostatke pande stare 11 milijuna godina u ŠPANJOLSKOJ!


Znanstvenici zbunjeni, pronašli fosilne ostatke pande stare 11 milijuna godina u ŠPANJOLSKOJ!

  • AP Photo / Andrew Milligan/PA
Objavljeno: prije 16 h i 44 min
 
 
 
ZARAGOZA – Istraživači su pronašli fosilne ostatke – točnije, zube zvijeri za koje se čini da pripada porodici medvjeda u koje spada panda. Otkriće ne bi imalo posebnu vrijednost vijesti da nije do lokacije: naime, ostaci su pronađeni u Španjolskoj.
Paleontolozi su analizirali zube i prema određenim karakteristikama ih uspjeli svrstati u obitelj pandi,za National Geographic izjavio je Juan Abella, paleobiolog iz Madrida. Smatraju da je vrsta kojoj su dali naziv Agriarctos beatrix težila oko 60 kilograma, po krznu imala uzorke koji bi odgovarali današnjoj pandi, a najvjerojatnije je živjela na drveću gdje se krila od danas izumrlih grabežljivaca.
Nalaz zaključuje da pande ne potječu iz Kine, već iz jugozapadnog dijela Europe, gdje je jednom vladala topla i vlažna klima. Kako su dospjele u Kinu, znanstvenici ne znaju.

Google oglasi

Naravno, ne slažu se svi s tezom da je suvremenapanda potekla iz Španjolske. Blaine Schubert, paleontolog iz Tennesseea kaže kako ništa od dosad otkrivenog ne može ukazati na podrijetlo pandi, te kaže da on ne bi mogao formirati tu tezu bez puno više dokaza.
Abella je za National Geographic još izjavio kako fosil pandinog rođaka nije otkriven nigdje izvan Španjolske, te da će se sada posvetiti pronalasku cijelog kostura.

Nema komentara:

Objavi komentar