nedjelja, 6. svibnja 2012.

SMRTONOSNI VIRUS INFOGRAFIKA Najkontroverzniji rad današnjice: Stvorili opasni Armageddon, NAJUBOJITIJI VIRUS na svijetu


SMRTONOSNI VIRUS

INFOGRAFIKA Najkontroverzniji rad današnjice: Stvorili opasni Armageddon, NAJUBOJITIJI VIRUS na svijetu

Autor: Tanja Rudež
Objavljeno: 04.05.2012
 
 
 
Mutirani virus ptičje gripe brzo se širi, a rad nije objavljen prije zbog straha da ga teroristi ne iskoriste kao oružje
ZAGREB - Vodeći svjetski znanstveni časopis Nature jučer je objavio jedno od najkontroverznijih istraživanja današnjice: studiju dr. Yoshihire Kawaoke sa Sveučilišta Wisconsin-Madison o smrtnosnom virusu ptičje gripe H5N1, koji se lako širi među sisavcima, a kreiran je u laboratoriju. Sličnu studiju, ali pod vodstvom nizozemskog znanstvenika dr. Rona Fouchiera objavit će ovih dana i drugi vodeći časopis, američki Science. Pobjedom principa “slobode znanstvenog istraživanja i objavljivanja” završena je tako višemjesečna žestoka rasprava, u koju se, uz znanstvenike, uključila i američka vlada tražeći cenzuru Kawaokine i Fouchierovestudije zbog opasnosti da rezultate zlorabe teroristi.

Skrivanje detalja

“Bilo je apsolutno nužno da se istraživanje objavi”, izjavio je za Guardian dr. Malik Peiris, stručnjak za gripu sa Sveučilišta Hong Kong.
- Mi sada znamo koje su mutacije važne da bi se virus ptičje gripe mogao lako širiti među ljudima. Skrivanje detalja rada moglo je imati teške posljedice za timove koji pažljivo prate pojavu prvih znakova pandemijskih sojeva virusa - naglasio je MalikPeiris.

Pet mutacija

O kontroverznim istraživanjima rasprava se vodi od kraja rujna prošle godine, kada je Ron Fouchier, virusolog iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu, na konferenciji o gripi na Malti objavio da je kreirao potencijalno najopasniji oblik virusa ptičje gripe H5N1, u medijima nazvan “Armageddon virus”.
- Stvorili smo vjerojatno jedan od najopasnijih virusa koje možete napraviti - priznao je tada Fouchier. Istaknuo je da je samo pet mutacija na dva gena bilo dovoljno kako bi se H5N1 među afričkim tvorovima počeo širiti znatno brže od dosad poznatih sojeva. Afrički tvorovi često se koriste u istraživanjima gripe jer na virus gripe reagiraju slično kao ljudi. - Novi se virus među laboratorijskim životinjama širi jednako efikasno kao sezonska gripa - upozorio je dr. Ron Fouchier.

Skandal zbog objave

Neovisno o Fouchieru, američka skupina pod vodstvom dr. Yoshihire Kawaoke sa Sveučilišta Wisconsin-Madison također je genetski modificirala H51N1 te stvorila gotovo jednako opasan soj virusa.
Kada su u studenome prošle godine vodeći svjetski časopisi, britanski Nature i američki Science, odlučili publicirati Fouchierovo i Kawaokino istraživanje, izbio je skandal. Naime, umiješao se američki Nacionalni znanstveni savjetodavni odbor za biosigurnost (NSABB), upozorivši kako bi objava kontroverznih studija mogla potaknuti teroriste da naprave potencialno ubojito biološko oružje. NSABB je tada zatražio od uredništva Naturea i Sciencea da cenzuriraju ključne dijelove istraživanja. Razvila se žestoka polemika koja je podijelila znanstvenu zajednicu: dok su mnogi znanstvenici branili načelo slobode znanstvenih istraživanja, neki istraživači tvrdili su da je u ovom slučaju nužna cenzura.
Uredništva Naturea i Sciencea tada su uvela moratorij dok se ne provede ozbiljna rasprava pod monitoringom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
U prošla je četiri mjeseca stoga održan niz sastanaka vodećih svjetskih eksperata za gripu koji su zaključili da koristi od objave Fouchierova i Kawaokinaistraživanja nadvladavaju moguće štetne posljedice. Potkraj ožujka na sastanku NSABB-a, na kojemu su bili i američki sigurnosni dužnosnici, dano je zeleno svjetlo za objavu spornih studija, što su pozdravili i urednici Naturea i Sciencea.

Cenzura u znanosti

- Cenzura u medicinskim istraživanjima vrlo je problematična. Skrenemo li na cenzorski put, tko će biti taj koji će odlučiti koji bi istraživači trebali dobiti osjetljive informacije? - izjavio je za BBC dr. Phill Campbell, glavni urednik Naturea.

Nema komentara:

Objavi komentar