subota, 12. svibnja 2012.

OVO je najbolja slika Zemlje iz svemira!


OVO je najbolja slika Zemlje iz svemira!

Rusi su pokazali NASA-i kako se to radi i napravili dosad najbolju fotografiju Zemlje iz svemira, kamerom rezolucije nevjerojatnih 121 milijuna megapiksela!
Najbolja fotgrafija Zemlje (Foto: NTs OMZ)
Fotografiju je napravio najnoviji ruski meteorološki satelit Electro-L, a njezina posebnost je u tome što je napravljena jednim snimkom, a ne od više spojenih fotografija, za razliku od NASA-e, koja slične fotografije radi spajanjem više fotografija visoke rezolucije, prenosi Daily Mail.
Ruski satelit fotografije ovakve kvalitete snima svakih pola sata, a operateri sa Zemlje mogu ga podesiti da uzima fotografije i svakih deset minuta.
Svaki piksel na fotografiji predstavlja jedan kilometara i koristi kombinaciju spektra vidljive i blizu-infracrvene svjetlosti pa se vegetacija prikazuje u crvenoj nijansi, a ne očekivanoj zelenoj.
Electro-L se nalazi u geosinkronoj orbiti, što znači da je njegova brzina ista onoj rotacije Zemlje pa se nalazi uvijek iznad istog područja. Lansiran je u siječnju 2011. godine.
Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku iTwitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Nema komentara:

Objavi komentar