petak, 4. svibnja 2012.

Žene su s Venere, muškarci su s Marsa: Znanost počela davati odgovore na pitanja o razlikama spolova


Žene su s Venere, muškarci su s Marsa: Znanost počela davati odgovore na pitanja o razlikama spolova

  • DEPRESIJA STRAH SVAĐA LJUBOMORA TUGA
Objavljeno: prije 12 h i 21 min
 
 
 
Mozak muškarca i mozak žene drugačije rješavaju problem stizanja od točke A do točke B
ZAGREB - Žene i muškarci uvelike se razlikuju, a znanost danas može objasniti samo neke od razlika. Mozak muškarca i mozak žene drugačije rješavaju problem stizanja od točke A do točke B i to je odlika koja nadilazi kulturološka određenja. Godišnja konferencija Britanskog psihološkog društva ukazala je na neke razlike u kognitivnim procesima među spolovima. Poznato je da se muškarci bolje snalaze u prostoru, dok su žene bolje u verbalnom području. No, sada postoje naznake da to ima biološku osnovu, jer se obrasci ponavljaju diljem svijeta u različitim kulturama i nacijama, prenosi Daily Mail .
Kalifornijska profesorica psihologije Diane Halpern svojim je govorom na konferenciji istaknula želju da se ispravi popularno uvjerenje kako su mozgovi obaju spolova ustrojeni na isti način, dok kultura i odgoj određuju razlike. Istaknula je kako se doista dječaci i djevojčice socijaliziraju različito, ali isto je tako naglasila kako je i biološki čimbenik vrlo značajan .
Ključne razlike koje proizlaze iz biologije su, primjerice, navigacija putem oznaka kod žena, dok to muškarci rade prema "osjećaju". Teorija da su muškarci bolji matematičari, dok ženama više ide čitanje pada u vodu u egalitarnijim društvima. Što se jednakosti tiče, dr. Halpern je dodala kako je ne može biti na poslu ako je nema kod kuće, referirajući se na obrnuto proporcionalan odnos šefova i tajnica, javlja Daily Mail.

Nema komentara:

Objavi komentar