četvrtak, 31. svibnja 2012.

DIJAMANTNI JUBILEJ Elizabeta II. slavi 60 godina na britanskom tronu: U Buckinghamskoj palači pop-koncerti, Temzom će ploviti tisuću brodova


DIJAMANTNI JUBILEJ

Elizabeta II. slavi 60 godina na britanskom tronu: U Buckinghamskoj palači pop-koncerti, Temzom će ploviti tisuću brodova

Autor:  Hina
Objavljeno: prije 1 h i 49 min
 
 
 
Dok se domovina dijamantnim jubilejom svoje vladarice ponosi, članice Commonwealtha su ravnodušne.
ZAGREB - Elizabeta II. proslavit će ovaj vikend 60 godina od stupanja na britansko prijestolje blještavim spektaklima poput pop-koncerta u Buckinghamskoj palači ili plovidbe tisuću brodova Temzom, no dok se domovina dijamantnim jubilejom svoje vladarice ponosi, članice Commonwealtha su ravnodušne.
Nakon duge vladavine kraljice Viktorije koja je 1897. proslavila 60 godina na prijestolju, dijamantni jubilej dočekala je i 86-godišnja Elizabeta II. koja bi za samo tri godine mogla postati britanski monarh s najduljom vladavinom.
Njezina se obljetnica održava godinu dana nakon vjenčanja princa Williama, Elizabetina unuka i pučanke Kate Middleton kojim je britanska monarhija ojačala popularnost u domovini i svijetu. Obred je na televiziji pratilo dvije milijarde gledatelja.

Google oglasi

Nedavne su ankete potvrdile kraljičinu visoku popularnost unatoč oštroj gospodarskoj krizi i općem padu povjerenja naroda u političku klasu i elitu. Tako je 69 posto ispitanika ocijenilo da bi zemlji bilo lošije bez monarhije, dok suprotno misli 22 posto britanskih ispitanika, piše agencija Reuters.
Članovi britanske kraljevske obitelji obilježavaju jubilej tijekom cijele godine u zemlji i inozemstvu, ali vrhunac će biti proslave od 2. do 5. lipnja.
U subotu će kraljica, ljubiteljica konja i utrka, posjetiti Epsom Derby, a u nedjelju se organizira "Veliki jubilarni ručak" i tisuće Britanaca pozvane su na ulicama podijeliti obrok sa susjedima i prijateljima.
Za nedjelju je zakazan najveći događaj kada će tisuću brodica ploviti Temzom predvođeni kraljevskim parom u kraljevskoj barci. Očekuje se da će ih s obala pozdravljati milijun ljudi.
Bivši 'Beatle' Paul McCartney i Elton John neki su od glazbenika koji će nastupati na pop-koncertu pred Buckinghamskom palačom u ponedjeljak, a 2012 baklji bit će zapaljeno diljem Britanije i Commonwealtha, zajednice 54 zemalja koja okuplja uglavnom bivše britanske kolonije.
Proslave završavaju misom u katedrali sv. Pavla i kratkom procesijom kočija od Westminstera do Buckinghamske palače gdje će kraljica s obitelji pozdraviti mnoštvo s balkona.
Većina medija i televizijskih kuća pozitivno prati jubilej, ali kritike ne izostaju, napose republikanaca.
Stephen Haseler, istaknuti akademik i kritičar monarhije, nazvao je planirane proslave "nevjerojatnima" u doba recesije i usporedio ih s Disneylandom. "Kraljica se spušta brodom rijekom Temzom uz sav prateći vatromet. Za Boga miloga, pa to je za djecu, kao da ih vodiš u Disneyland", rekao je i ocijenio da bi organizatori trebali pokazati više dostojanstva u doba recesije.
Kraljevska obitelj stoji britanske porezne obveznike između 30 i 40 milijuna funti na godinu, a s osiguranjem i drugim troškovima svota se penje iznad 200 milijuna funti godišnje.
Elizabeta II. stupila je na prijestolje 1952., po povratku iz Kenije, nakon smrti njezina oca Georgea VI., a njezinu krunidbu iz Westminsterske opatije pratili su, prvi put u svijetu, milijuni ljudi putem tv ekrana.
I najveći kraljičini obožavatelji priznaju da je njezina vladavina imala svojih uspona i padova. Najteža godina bila je 1992. kada se prestolonasljednik Charles razveo od supruge Diane koja je pak 1997. poginula u prometnoj nesreći. Teška je bila i 2002., kada je kraljica izgubila majku i sestru.
Većina komentatora vjeruje da sve dok je kraljica živa monarhiji ne prijeti ozbiljna kriza, što bi se moglo promijeniti s dolaskom Charlesa na tron jer on je nepredvidljiviji i slabiji diplomat. William i Kate, slažu se mnogi, bili bi bolji izbor za britanski tron.
Elizabeta II. predsjeda Commonwealthom, a vladarica je 16 država članica, među kojima su Kanada, Australija i Novi Zeland.
Australija jubilej obilježava tiskanjem prigodnih poštanskih maraka i kovanica i doniranjem četiri milijuna eura zakladi za proslavu. Novi kompleks uz more u Perthu zvat će se Elizabetin dok, piše agencija AFP.
Premijerka Julia Gillard odgovorna je za izostanak oduševljenja jer redovito ističe da bi Australija jednog dana trebala postati republika, ističu neki komentatori. Čak ni australski kanal Australian Broadcasting Corporation (ABC) neće izravno prenositi kraljičinu plovidbu Temzom već će u to vrijeme prikazati film "Holivudski frizer" sWarrenom Beattyjem.
Ništa veće oduševljenje ne pokazuje ni Novi Zeland koji je pozvao udruge da organiziraju vlastite proslave, ali oklijeva trošiti javni novac.
Nikakve manifestacije ne predviđa Indija, ravnodušna prema britanskoj kruni. Kanada je iznimka i konzervativna vlada u svrhu proslave izdvojila je šest milijuna eura.

Nema komentara:

Objavi komentar