nedjelja, 13. svibnja 2012.

INTELIGENTNIJI ROBOTI Vojni roboti će u budućnosti SAMOSTALNO donositi odluke na bojišnici: Zar bi išta moglo poći po zlu?



  • AP
Objavljeno: 09.05.2012
 
 
 
Posljednje se vrijeme sve više koriste robotski sustavi u svim sferama života, od proizvodnje automobila do pirotehničarskog posla. Sada američka vlada želi razviti robote koji bi bili sposobni sami donositi odluke, piše Daily Mail. Cilj je stvoriti robote koji bi imali veću autonomiju, no za to su potrebni i kompleksniji softveri koji ih pokreću. Isto se tako i naginje prema sve većoj autonomiji robota koji bi bili sposobni donositi vlastite odluke na bojišnici.
Fokus na njih, osim znanstvene fantastike, prebacili su nedavni ratovi u Iraku i Afganistanugdje su se iznimno korisnima pokazale bespilotne letjelice i maleni kopneni roboti koji su bili zaduženi za bombe postavljene uz cestu. Od 6000 robota poslanih na zadatak te vrste, 750 ih je uništeno. Ekvivalent tome je broj vojnika koje su oni spasili jer su umjesto njih sanirali eksplozive.
Radi se na usavršavanju robota – pasa koji bi rasteretili vojnike i nosili opremu umjesto njih, kamione koji bi se sami vozili i na taj način smanjili troškove zaštite od metka, time smanjili potrebu za jačim motorima i većim količinama goriva, koje je dosta teško dopremiti do mjesta kao što je to Afganistan. Jedna bi osoba u teoriji s jednog mjesta upravljala većim brojem kamiona.

Google oglasi

No, veliki je problem način na koji bi takav sustav percipirao svijet. Radi se na sustavu lasera koji su efikasniji od kamera i radara. LIDAR, tehnologija koju kamioni bez vozača koriste oslanja se na 3D projekcije, no još uvijek ima poteškoća kod maglovitog vremena ili lokvi na tlu, koje zbunjuje sustav i doživljavaju se kao greške. Daily Mail piše kako stručnjaci konstantno mijenjaju i poboljšavaju algoritme zadužene za upravljanje. Uz sve prednosti korištenja robotskih sustava u modernom ratovanju, još je daleko vrijeme kada će oni biti u stanju sami od

Nema komentara:

Objavi komentar