srijeda, 16. svibnja 2012.

Tajna Vatikana: Kosti nestale curice našli u lijesu mafijaša


Tajna Vatikana: Kosti nestale curice našli u lijesu mafijaša

Slučaj, kojeg uspoređuju s pričama iz knjiga Dana Browna, uznemirio je Italiju. Istražitelji vjeruju da kosti koje su našli, pripadaju Emanueli (15) nestaloj 1983.

Utorak, 15. 5. 2012. u 18:00   Piše: 
Loading ...
 WikipediaDe Pedisa su ubili 1990. i pokopali u skupocjenu grobnicuSljedeća slika
Sljedeca
Talijanski forenzičari pronašli su ključni trag koji bi mogao rasvijetliti slučaj nestale Emanuele Orlandi (15). Djevojci se 1983. godine izgubio svaki trag, a obitelj otada traga za njom. 
Dokaz koji bi mogao riješiti gotovo zaboravljeni slučaj policija je našla u grobnici talijanskog mafijaša Enrica De Pedisa, šefa zloglasne skupine Banda della Magliana. U njegovom lijesu našli su kutiju s ljudskim kostima koje ne pripadaju Enricu. Detektivi koji rade na slučaju nestale djevojčice vjeruju kao je De Pedis povezan s njenom otmicom i skrivanjem tijela u grobnicu zbog čega kćer vatikanskog zaposlenika nisu nikako mogli naći.
Slučaj, kojeg mediji uspoređuju s pričama iz knjiga Dana Browna, uznemiro je Italiju, a prošlog je mjeseca rimska biskupija, po naredbi Vatikana, zabranila istražiteljima da otvore grobnicu u bazilici Sant'Apollinare. 
U vrijeme Enricova ubojstva javnost je šokirala odluka Crkve jer su dozvolili da se u blizini nekih biskupa i papa pokopa i jedan mafijaš obzirom na njegovu kriminalnu prošlost. U Crkvi su to pravdali činjenicom da se De Pedis 'pokajao u zatvoru, a i bavio se humanitarnim radom'. Brojne donacije uplaćivao je upravo Katoličkoj crkvi.
De Pedis čije je ime na grobnici, vrijednoj oko 110.000 kuna, ugravirano dijamantima, ubijen je 1990. godine u poznatom turističkom odredištu Campo De Fiori. On i njega banda kontrolirali su tržište drogom u Rimu, a često se spominjalo da su mu dane 'slobodne ruke' zbog brojnih veza s policijom i agentima talijanske tajne službe. 
Prije četiri godine Enricova djevojka Sabrina Minardi, koja je bila u vezi s mafijašem u vrijeme nestanka djevojčice, novinarima je kazala kako je s otmicom povezan američki monsinjor Paul Marcinkus. Njene navode policija nije mogla provjeriti jer je monsinjor iskoristi svoj status.
Ubrzo nakon njene izjave misteriozni gledatelj nazvao je u emisiju o nestalim ljudima u Italiji. Kazao je kako će zagonetni slučaj nestale Emanuele riješiti ako otvore De Pedisovu grobnicu. 
Kosti, koje su pronašli u lijesu, istražitelji su odvezli na DNK analizu. Rezultati će ubrzo pokazati radi li se uistinu o nestaloj djevojčici. 
- Ovo je korak naprijed u istrazi. Nadam se da će otvaranje grobnice rasvijetliti nestanak moje sestre - rekao je za Il Messagero Emanuelin brat Pietro. 

Nema komentara:

Objavi komentar