petak, 29. lipnja 2012.

Žene pokorile vinski svijet


Žene pokorile vinski svijet

Žene pokorile vinski svijet

Udruga Women on Wine, na čijem je čelu iskusna novinarka i ljubiteljica vina Sanja Muzaferija dokaz je da žene na vinskoj sceni itekako postoje. 
Ideja o formiranju Women on Wine (WOW) nastala je nakon što je poznata novinarkaSanja Muzaferija odlučila stati na kraj marginaliziranju žena na vinskoj sceni. Kako kaže,  primjetivši svojedobno na prijemu kod predsjednika Ive Josipovića među priznatim vinarima samo jednu ženu, odlučila je osnovati udrugu Žene i vino kako bi dokazala da ih,  iako su neprimjetne, itekako ima.
muzaferija455.jpg
Novinarka Sanja Muzaferija, predsjednica udruge Women on Wine; Foto: Privatna arhiva
U kolovozu će udruga Žene i vino napuniti prvu godinu postojanja u kojoj se mogu pohvaliti ponekim odličjem i mnoštvom organiziranih događanja. Prošle godine u ovo vrijeme imale su samo četiri članice dok ih je sada osamdeset četiri, a simpatizera preko dvjesto. Kako nam predsjednica udruge Sanja Muzaferija kaže  "dovoljno je da ste žena koja gaji ljubav prema iću i piću". Članarina iznosi pedeset kuna mjesečno, a uključuje jedan do dva susreta na mjesec, uz besplatne kušaonice i radionice. "Zanimljivo, brojni nam vinari šalju vina na prvo kušanje kako bi baš od žena dobili povratnu informaciju prije puštanja u prodaju", navodi Sanja Muzaferija te dodaje kako udruga okuplja žene različitih dobi i profila, od vinarki, sommelierki, novinarki do jednostavno ljubiteljica vina.
WOW_monaco455.jpg
WOW su ponosne dobitnice Diplome za ohrabrenje koje Femmes et vins du monde svake godine dodijeljuje pojedincu i udruzi za posebne zasluge u vinskom svijetu; Foto: Privatna arhiva
Posebno su ponosne na pohvale Tonyja Hodgesa, renomiranog stručnjaka za brendiranje vina koji je kako kažu otvoreno izrazio oduševljenje njima. Između ostalog su u Zagreb dovele Donatellu Cinelli Colombini, vlasnicu talijanskog vinskog carstva i proizvođačicu jednog od najcjenjenijih vina - Brunello di Montalcino.

Na nedavno održanom Zagreb Wine & Gourmet festivaluWomen on Wine su birale najbolja vina u četiri kategorije. Bijelo, crveno, rose i desertno vino te kao krunu projekta dodijelile Grand prix Kozlovićevoj malvaziji, Santa Lucia iz 2008. godine."Molim vas nemojte napisati da smo birale žensko vino jer nismo birale nikakva ženska vina, već jednostavno - vina", izričito nas je zamolila Sanja Muzaferija kako bi još jednom ukazala na pogrešno etiketiranje žena na vinskoj sceni.
wowvinakozlovic.jpg
Fotografije iz Monaka gdje je Kozlovićeva Santa Lucia dobila pohvale; Foto: Privatna arhiva
U okviru projekta Što žene žele, članice WOW-a su s pobjedničkim vinom u travnju otputovale u Monaco gdje su dobile međunarodno priznanje udruge Femmes et vins du monde. Predsjednica kluba Žene i vina svijeta osmislila je međunarodno žensko kušanje vina koje je prvo takve vrste u svijetu, a WOW su ponosne dobitnice Diplome za ohrabrenje koje Femmes et vins du monde svake godine dodijeljuje pojedincu i udruzi za posebne zasluge u vinskom svijetu.

Nema komentara:

Objavi komentar