srijeda, 27. lipnja 2012.

Brćkanje u moru: Kada treba ići na plažu i treba li ga tuširati


Brćkanje u moru: Kada treba ići na plažu i treba li ga tuširati

Dobro je izbjegavati najveće vrućine te s psom u morskim radostima uživati prije devet ujutro i poslije 19 sati. Ako se pas ne želi kupati, ne treba ga forsirati

Utorak, 26. 6. 2012. u 12:00   Piše: 
Loading ...
 AFP/PixsellKupanje da, ali preveliko sunce neSljedeća slika
Sljedeca
Većina pasa obožava kupanje i morske radosti, ali za razliku od ljudi teško podnose sunce. Ipak, uz malo dobre volje moguće je pronaći zajednički jezik i dan iskoristiti na obostrano zadovoljstvo.
Ono što je obavezno za plažu su boca s vodom, vrećica za skupljanje izmeta, povodac, pseće poslastice i plutajuće igračke. Boca s vodom tijekom ljeta uvijek treba biti uz vas, a pogotovo na plaži kada ćete ga izložiti fizičkim naporima. Vrećica za sakupljanje izmeta kao i povodac obavezni su rekviziti jer na plaži niste sami, a nesakupljanjem "drekeca" i puštanjem psa da trči uokolo (bez nadzora) samo ćete napraviti uslugu protivnicima dovođenja psa na plažu. 
Pseće poslastice služe naravno da psa nagradite za sve dobro što napravi, a plutajuće igračke kako im sam naziv kaže služe za igranje u vodi. Kada kažemo igračke mislimo na kupovne, ali i improvizirane poput plastičnih boca koje psi jednostavno obožavaju potapati. Teniske loptice ne preporučujemo jer će se brzo probušiti i napuniti vodom te potonuti.

Kada na kupanje? 

Preporuka je izbjegavati najveće vrućine. To znači da psa na kupanje trebate voditi prije devet sati ujutro i poslije 19 sati navečer. Psi, koliko god to mi vlasnici željeli ne vole izležavanje na suncu. Ako ga već vodite u špicama dajte mu da pije puno vode, osigurajte mu što veći hlad, neka se redovito kupa u moru i dijelove tijela koji nisu prekriveni dlakama namažite  kremom za sunčanje sa što većim faktorom. 

Da li psa tuširati nakon svakog kupanja u moru?

Mišljenja stručnjaka kao i vlasnika pasa su podijeljena. Uglavnom svi se slažu da ako se pas ne češe i na koži/dlaci nema oštećenja, da tuširanje nakon svakog kupanja u moru nije nužno. Ako se pak pas non-stop češka preporuka je isprati ga običnom vodom, a po potrebi šamponom. Ako se pas kupa u marini gdje su brodovi i gdje je more puno ulja, a negdje i fekalija psa obavezno istuširati. Osobno kao vlasnik labradora psa ne tuširam nakon kupanja u moru, ali redovito ga nakon morske uživancije (nakon sušenja) počešljam i po potrebi iščetkam.

Pas nakon kupanja učestalo povraća i ima mekanu stolicu

Bez panike! Razlog je gutanje mora i ne trebate se previše brinuti. Nakon povraćanja postepeno mu dajte običnu vodu, a taj dan dajte mu manje obroke i nemojte mu davati poslastice. Obavezno psu dajte tablete aktivnog ugljena. Simptomi će proći najkasnije kroz dan-dva. Tada ga vratite normalnom režimu prehrane.

Što ako se pas ne želi kupati u moru?

- Mnogi psi jednostavno vole vodu i kupanje, a posebice psi pasmina poput retrivera, španijela ili njufaundlendera. Ako to i nije slučaj s vašim ljubimcem, budite strpljivi i ne prisiljavajte ga na kupanje. Neki psi s vremenom nauče da kupanje u moru stvara ugodu te se na taj način oslobađaju straha. Mnogi se psi ohrabre za ulazak u more u želji da dođu do svog vlasnika ili gledajući druge pse kako se kupaju. Ako vaš ljubimac voli donositi predmete, možete ga pokušati motivirati za odlazak u vodu bacajući mu predmet - u početku u vrlo plitko mjesto u moru, a potom sve dublje - objasnio nam je Igor Gaćeša, savjetnik za ponašanje pasa u www.ka-dog.hr
Ako ništa od navedenog ne uspije vašeg psa učiniti dovoljno odvažnim da se okupa, ne očajavajte. Zaštitite ga od izravnoga djelovanja sunca i imajte uvijek pripremljenu svježu vodu. Također se informirajte kako prepoznati simptome toplotnog udara kod psa te kako u tom slučaju psu pružiti prvu pomoć, dodao je Gaćeša

Nema komentara:

Objavi komentar