subota, 23. lipnja 2012.

Revolucionaran zahvat: Kirurzi odstranili tumor iz usta fetusa u majčinoj utrobi


Revolucionaran zahvat: Kirurzi odstranili tumor iz usta fetusa u majčinoj utrobi

  • Jackson Memorial Hospital
Objavljeno: prije 23 h i 27 min
 
 
 
Radilo se o fetalnom oralnom teratomu koji dolazi na jednu u svakih 100,000 trudnoća i kojeg liječnici sretnu jednom u 20 godina u svojoj karijeri
Američki kirurzi spasili su život fetusa starog samo 21 tjedan otklonivši mu tumor veličine breskve iz usta. Fetus je operiran dok se još uvijek nalazio u utrobi majke i mala Leyna Gonzales rođena je sasvim zdrava.
Zahvat je bio uistinu revolucionaran, prvi takav na svijetu, a izveli su ga kirurzi s University of Miami Jackson Memorial bolnice na Floridi.
Šuplja igla provučena je kroz maternicu u amnionsku vrećicu i zatim su kroz nju provedeni ultratanki kirurški intrumenti kojima je tumor odstranjen. Korišten je i laser, a majka Tammy Gonzales primila je samo lokalnu anesteziju i čitav je postupak pratila na ultrazvuku.

Google oglasi

- Kad sam vidjela kako su odrezali tumor i kako jejednostavno otplutao, osjećala sam se kao da je netko s mene skinuo ogroman teret. Čim su ga odstranili ugledala sam joj lice – i bilo je savršeno, ispričala je majka.
- Ono prije je bio najgori osjećaj koji možete zamisliti, psihički, emotivno, duševno. I nitko mi nije mogao reći što je to uopće, jer je slučaj bio iznimno rijedak.
Operacija je izvedena pred 20 mjeseci, no liječnici su je tek sada predstavili javnosti jer su morali pričekati objavu znanstvenog rada.
Kirurg Ruben Quintero objasnio je da se radilo o fetalnom oralnom teratomu koji dolazi na otprilike jednu u svakih 100,000 trudnoća i s kojim se liječnici sretnu jednom u 20 godina u svojoj karijeri. Problem s takvim tumorima je da mogu rasti iznimno brzo, što najčešće dovodi do krvarenja fetusa i na koncu do pobačaja. Onim rijetkim bebama koje se ipak rode obično je potrebna hitna traheotomija i čitav niz drugih operacija.
U slučaju male Leyne, jedini je trag operacije jedva primjetan ožiljak na ustima.

Nema komentara:

Objavi komentar