utorak, 19. lipnja 2012.

BRUTALNI INSPEKTORI IZVRŠILI POKOLJ ZDRAVIH PASA Potresna ispovijest u Jutarnjem: 'Malog su nam ubili pred očima, u našem stanu'


BRUTALNI INSPEKTORI IZVRŠILI POKOLJ ZDRAVIH PASA

Potresna ispovijest u Jutarnjem: 'Malog su nam ubili pred očima, u našem stanu'

(1/2)
Objavljeno: prije 2 h i 31 min
 
 
 
Petogodišnji Karlo prije tri tjedna dobio je psića Tora za rođendanski poklon. Mali mješanac iz Dumovca oduševio je i njegovog brata i sestru. Karlo, Roko i Nika bili su troje najsretnijih mališana na svijetu
ZAGREB - Petogodišnji Karlo prije tri tjedna dobio je psića Tora za rođendanski poklon. Mali mješanac iz Dumovca oduševio je i njegovog brata i sestru. Karlo, Roko i Nika bili su troje najsretnijih mališana na svijetu.
- No sreći je brzo došao kraj. Prošli tjedan su eutanazirali našeg ljubimca. Djeca su bila u vrtiću, pa ništa još ne znaju. Supruga i ja smo im rekli da je bio bolestan, pa su ga odveli, ali da će se vratiti. Svaki nas dan pitaju za njega, plaču, žele da se vrati- kaže Marin Baričević iz Dugog Sela, čija je obitelj eutanaziju morala platiti 300 kuna.

Pokolj u skloništima za životinje: Inspektori ministra Jakovine ubili 50 pasa!

Nalazi negativni

Bruno i Paula dugo su nagovarali baku da nabavi psa. Popustila je, pa su zajedno otišli u Dumovac. Tamo su prvi put vidjeli Aru i zaljubili se na prvi pogled. - Bila je živahna, obožavala je svoju košaru, u kojoj je spavala, a nas je veoma usrećila. No, došla je veterinarska inspektorica i rekla mi da postoji mogućnost da je bijesna. Objasnila sam joj da je Ara cijepljena protiv bjesnoće par dana prije, ali nije bilo pomoći. Ubila je našu ljubimicu - kaže potresena Branka Pavlek. To su samo dva od 17 slučajeva u kojima su psi uzeti od novih vlasnika kako bi bili eutanazirani zbog straha od bjesnoće. No,nijedna od 48 životinja iz Dumovca i Noine arke, koje su preventivno ubijene zbog sumnje na bjesnoću, nisu bile zaražene! Nalaz je to Veterinarskog instituta, čiji su stručnjaci pregledali eutanazirane životinje.

Google oglasi

Ista se situacija dogodila Mireli i Damiru Kveštaku. Iz Dumovca su uzeli psa za sinove Mislava i Luku i mješanac Mali postao je dio obitelji.
- Na sve smo bili spremni samo da ga ne ubiju dok ne ustanove je li stvarno bolestan ili nije. Platili bismo što god treba, samo da ga testiraju. Usmrtili su ga u našem stanu i slika njegova tijela još uvijek mi je pred očima - kaže šokirana Mirela.
Troje veterinarskih inspektora Ministarstva poljoprivrede,Miljenko Jurjević, Marica Cikojević i Ljerka Fučkalo naredili su eutanaziju 37 pasa i 11 mački. Smatrali su da je prije mjesec dana udomljena kujica Rea, koja je prije nekoliko dana nastradala u sukobu sa psom iz susjedstva i za koju je utvrđeno da je zaražena bjesnoćom, zarazu "pokupila" u Dumovcu.

Netko mora odgovarati

Naša sugovornica iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstva tvrdi da su to besmislice.
- Stručno gledano, pas nije mogao biti zaražen u skloništu. Poznato je da je vrijeme inkubacije 2,5 tjedna, a Rea je tjedan dana više bila kod nove obitelji. Kad je riječ o štencima, obično u roku od sedam dana umru ako su zaraženi. Uopće se nije razmislilo o mogućnosti da je kujica zaražena u Stupniku, nego se odmah naredilo besmisleno ubijanje. Riječ je o čistoj neprofesionalnosti, za koju netko mora odgovarati - tvrdi sugovornica iz Gradskog ureda.
- Do srijede neću imati službene nalaze pa ne mogu komentirati. Do tada neka svatko radi svoj posao. Meni je osobno žao svake eutanazirane životinje - rekao je gradonačelnik Milan Bandić.
- Ubijeni psi u Dumovcu bili su u karanteni, njihovo se zdravlje stalno prati i nisu nikoga ugrožavali niti su predstavljali prijetnju drugim životinjama ili ljudima.

Smrtonosni pohod

Životinje nisu prošle trokratni pregled tijekom 10 dana radi utvrđivanja bjesnoće niti su testirani, već ih je inspekcija ubila na licu mjesta. Uz to, veterinarska inspekcija nastavlja smrtonosni pohod na zdrave životinje - objašnjavaju Prijatelji životinja.
Iz Ministarstva Poljoprivrede su rekli da negativan nalaz pretrage mozga ne znači da pas u sebi nema virus bjesnoće.
- Dok je pas u inkubaciji, virus je u njemu ali nema simptoma na mozgu koji bi dali pozitivan nalaz. Dakle usprkos negativnom nalazu pas je mogao pobjesniti za četiri mjeseca. Problematične su sve životinje koje su udomljene u posljednjih mjesec dana, a nisu cjepljene. Odgovorno je sklonište Dumovec jer nisu cijepili životinje protiv bjesnoće. Eutanazije se ne izvršavaju u stanovima i kućama udomitelja već isključivo u veterinarskim stanicama - rekla je Snježana Španjol, zamjenica ministra Tihomira Jakovine te je dodala da je sasvim sigurno da će odgovorni biti sankcionirani. ( surađivale G. Vukres i S. Kovacs)

Nema komentara:

Objavi komentar