četvrtak, 21. lipnja 2012.

Kornjače fosilizirane usred parenja su paleontološka senzacija: U Njemačkoj pronađeno devet parova davno izumrle vrste



Kornjače fosilizirane usred parenja su paleontološka senzacija: U Njemačkoj pronađeno devet parova davno izumrle vrste

  • Naturmuseum Senckenberg
Objavljeno: 20.06.2012
 
 
 
Znanstvenici smatraju da je nesretne kornjače snašla eksplozija vulkanskih plinova iz jezera
Kod Darmstadta u Njemačkoj pronađeni su fosili nekoliko parova kornjača i to upravo u trenutku parenja. Fosili su stari 47 milijuna godina, a otkriveni su u blizini jame Messel, koja se nalazi na UNESCO -vom popisu svjetske baštine zbog svog paleontološkog značaja.
U znanstvenoj literaturi česti su slučajevi insekata fosiliziranih u smoli usred parenja, no ovi fosili kornjača jedinstveni su po tome što su jedini na svijetu koji su usred kopulacije zamrznuli neke kralježnjake.
U proteklih 30 godina na ovoj je lokaciji pronađeno devet pari kornjača, svi u kombinaciji mužjaka i ženke. U dva slučaja repovi mužjaka bili su podvučeni pod ženke, što znanstvenici tumače kao nepogrešiv dokaz da se radi upravo o koitalnom položaju.

Google oglasi

Znanstvenici smatraju da je nesretne kornjače snašla eksplozija vulkanskih plinova iz jezera. Svakih nekoliko stotina godina u vulkanskim jezerima, poput onih u današnjoj istočnoj Africi, ugljični dioksid i drugi toksični plinovi znaju tako eksplodirati, trujući okolinu.
U ovom slučaju, vjeruje se da su kornjače nakon jedne takve eksplozije jednostavno potonule kroz sedimente na dnu jezera i tako ostale sačuvane za vječnost. Njihovi su ostaci tim vrijedniji jer se radi o izumrloj vrstiAllaeochelys crassesculpta, čiji su pripadnici dugi oko 20 centimetara, s time da su ženke bile nešto veće od mužjaka. Njihov najbliži živući rođak je Carettochelys insculpta, dugonosa riječna kornjača, koja nastanjuje Australiju i Papuu Novu Gvineju.
To je važno jer se dosad samo spekuliralo da se radilo o kornjačama koje su poginule u parenju, a sad je to i dokazano. Jedna od mogućnosti bila je i da se radi o mužjacima koji su poginuli u borbi.
U gotovo svakom pronađenom paru mužjaci i ženke se dodiruju. U parovima kod kojih to nije slučaj, međusobno su udaljeni ne više od 30 centimetara

Nema komentara:

Objavi komentar