srijeda, 27. lipnja 2012.

Dijamanti: Djevojčini najbolji prijatelji uskoro će biti i njezini najbolji perači rublja


Dijamanti: Djevojčini najbolji prijatelji uskoro će biti i njezini najbolji perači rublja

Objavljeno: prije 21 h i 47 min
 
 
 
Pretpostavlja se da su tako učinkoviti u uklanjanju prljavštine i masti zbog svoje grube površine
Dijamante je Marilyn Monroe odavno proslavila kao djevojčine najbolje prijatelje, a sada bi se mogli proslaviti i kao djevojčini najbolji perači rublja.
Naime, proizvođači su deterdžentima za rublje eksperimentalno dodali manje količine nanodijamanata – komadića ugljika čiji je promjer manje od jedne desettisućine promjera ljudske vlasi, a veličina tek nešto veća od jedne molekule DNK.
Rezultati koje su dobili su zapanjujući, jer su pokazali da su deterdženti s nanodijamantima višestruko učinkovitiji u odstranjivanju prljavštine i masti na niskim temperaturama, čak na samo 15°C. Na temepraturi od 25°C takav je deterdžent uspješno odstranio duplu količinu masti nego oni bez dodatka nanodijamanata.

Google oglasi

Pretpostavlja se da je razlog učinkovitosti dijamanata pri pranju rublja na niskim temperaturama njihova gruba površina. A učinkovitost pri niskim temeperaturama proizvođačima je važna jer potrošači sve češće biraju svoje rublje prati na niskim temperaturama, a takvo je pranje usto i manje štetno za okoliš.
Nanodijamanti nastaju kontroliranim eksplozijama sintetički proizvedenih dijamanata. Na tržištu je njihova trenutna cijena oko 300 kuna po gramu, ali ako nađu svoju primjenu na masovnom tržištu cijena bi im mogla pasti na manje od 50 kuna.

Nema komentara:

Objavi komentar