subota, 9. lipnja 2012.

Gotti Tedeschi policiji dao dokumente o vezama mafije i Vatikanske banke?


Gotti Tedeschi policiji dao dokumente o vezama mafije i Vatikanske banke?

Objavljeno: prije 14 h i 9 min
 
 
 
Memorandum koji je Ettore Gotti Tedeschi (67), smijenjeni predsjednik 'vatikanske banke' IOR, namijenio papi Benediktu XVI - sada je u rukama tužilaštva u Napulju
Memorandum koji je Ettore Gotti Tedeschi (67), smijenjeni predsjednik “vatikanske banke” IOR, namijenio papi Benediktu XVI - sada je u rukama tužilaštva u Napulju i samo se čeka kada će skandalozne činjenice početi “curiti”. Figurativno rečeno, bomba je detonirana, šišti, samo se čeka eksplozija i konstatacija štete.

Osobe od povjerenja

Nije vrag toliko u memorandumu, koliko u priloženim dokumentima, među kojima je prepiska s IOR-ovim ovlaštenim ravnateljem Paolom Ciprianijem, te s kardinalom državnim tajnikomTarcisiom Bertoneom, koji je u Papino ime nadzirao IOR. Navodno su tu dokazi da se mafija i dalje služi IOR-om za “pranje” novca stečenoga kriminalom.
Gotti Tedeschi je zahtijevao privatnu audijenciju u Benedikta XVI, pa su ga po kratkom postupku smijenili, i tako memorandum nije dospio u Papine ruke.

Google oglasi

U strahu da bi mogao biti ubijen, Gotti Tedeschi je, pored primjerka za Papu na ruke njegova osobnog tajnika mons. Georga Gänsweina, napravio tri kopije: jednu za novinara, jednu za odvjetnika, a treću za prijatelja (njihova imena nisu obznanjena).

Pretražen stan

Pretražujući njegov stan i ured, navodno u sasvim drugom predmetu, tužioci su uzeli taj memorandum s prilozima, a presnimili su i sav sadržaj kompjutera kojima se služi Gotti Tedeschi.
U Italiji tužioci nemaju diskreciono pravo, nego moraju pokrenuti postupak ako dočuju ili doznaju za moguće kazneno djelo.
Neugodno je za Vatikan već i to što se višegodišnji suradnik Benedikta XVI (kojemu je pomogao pisati ekonomsku encikliku) boji za život zbog onoga što je doznao.

Nema komentara:

Objavi komentar