petak, 8. lipnja 2012.

CHAGASOVA BOLEST Stručnjaci upozoravaju na novi američki AIDS: Tropska bolest koju prenose insekti uzrokuje smrt eksplozijom srca!


CHAGASOVA BOLEST

Stručnjaci upozoravaju na novi američki AIDS: Tropska bolest koju prenose insekti uzrokuje smrt eksplozijom srca!

  • WHO
Objavljeno: 30.05.2012
 
 
 
Paraziti putuju po tijelu, te se mogu smjestiti u srcu bolesnika, gdje mogu živjeti i razmnožavati se godinama
ZAGREB - U znanstvenoj publikaciji PLOS-a ‘Zanemarene tropske bolesti’ nedavno je opisana relativno nepoznata Chagasova bolest, od koje se procjenjuje da boluje otprilike 10 milijuna ljudi diljem svijeta, većina u Boliviji, Meksiku, Kolumbiji i srednjoj americi, prenosi Daily Mail.
Sličnost s AIDS-om leži u činjenici da Chagasova bolest može ležati neotkrivena godinama prije pojave prvih simptoma. Ako se otkrije dovoljno rano, moguće ju je liječiti intenzivnim tromjesečnim tretmanom lijekova. No, zbog cijene lijekova i činjenice da ju je teško otkriti, bolesni se najčešće ne liječe.
Bolest se najčešće prenosi uz pomoć Triatomida - buba čiji su najbliži rođaci ce-ce muhe. Prilikom ugriza, bube prenose parazit Trypanosomu cruzi u žrtvin krvotok, koji uzrokuje bolest.

Google oglasi

Paraziti putuju po tijelu, te se mogu smjestiti u srcu bolesnika, gdje mogu živjeti i razmnožavati se godinama. Kod četvrtine svih oboljelih dolazi do povećanja srca ili crijeva koji mogu prsnuti, uzrokujući trenutnu smrt.
Bolest je nazvana po Carlosu Ribeiru Justinianu Chagasu, brazilskom doktoru koji je prvi otkrio tu bolest 1909. godine. Vjeruje se da je od bolesti patio iCharles Darwin, kojeg je tokom putovanja HMS Beagle-om ugrizla buba čiji opis odgovara Triatomidi, te da je umro od srčanih problema koje je uzrokovala Chagasova bolest.

Nema komentara:

Objavi komentar