nedjelja, 10. lipnja 2012.

FOTO, VIDEO Split se iskazao na popravnom iz ljudskih prava: Ovogodišnji pride prošao bez incidenata


FOTO, VIDEO Split se iskazao na popravnom iz ljudskih prava: Ovogodišnji pride prošao bez incidenata

  • Ante Čizmić / CROPIX
  • Jadran Babić / CROPIX
  • YouTube
  • Paun Paunović / CROPIX
  • Twitter
  • Ante Čizmić / CROPIX
(1/9)
Objavljeno: prije 20 h i 58 min
 
 
 
NOVO > 21:00 Splitski gradonačelnik Željko Kerum je priopćio kako mu je drago što je današnji Split Pride u tom gradu prošao bez izgreda, a da su svojim nedolaskom Splićani pokazali da ih parada ne zanima i da nije dobrodošla u Split.
"Drago mi je da je ovogodišnji Split Pride prošao bez incideneta jer su s Splićani poslušali našu preporuku da igoriraju paradu i ne dođu Rivu", navodi se u večerašnjem Kerumovom priopćenju.
Po Kerumovim riječima, Splićani su svojim ignoriranjem parade pokazali što misle o njoj, "da ih ne zanima, da je ne žele u svom gradu i da nije dobrodošla u Split".
"Snage osiguranja bile su jake, a toliko angažiranje policije zapravo je bezrazložno trošenje novca. Gotovo cijeli dan jedan veliki dio grada bio je blokiran, komunikacija središtem Splita bila je otežana, ljudi nisu mogli komotno šetati", istaknuo je Kerum.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
17:50 Do 15,40 sati privedeno je 40 osoba zbog manjih prekršaja, ponajviše po Zakonu o osobnoj iskaznici i Zakonu o javnom redu i miru. "Ne bilježimo događaje koji se dovode u vezu sa sigurnošću sudionika Split Pridea 2012. i građana Splita", kazao je Paško Ugrina iz PU splitsko-dalmatinske.
Nakon završetka Split Pridea policija je otpratila organizatore i dio sudionika.
Današnjim osiguranjem bio je zadovoljan načelnik policijske uprave Ivica Tolušić koji je novinarima izjavio da je očekivao ovako mirnu situaciju. "Više sam nego zadovoljan. Nikakvih incidenata nije bilo. Nema ozlijeđenih i to je najvažnije. Sve je prošlo kako smo i očekivali", kazao je.
16:38 Ugledni splitski odvjetnik Nikola Viskovićkomentirao je ovogodišnji Gay pride: - Ovoga puta policija je odlično odradila svoj posao, bolje nego prošle godine kada je hodala deset metara udaljenosti i time pozivala na nasilje. U biti smo između onih koji bi htjeli da Split bude selo i onih koji žele da je Split grad. U Splitu ima jako puno odvratnih ljudi, a tu se ne radi o genetičkoj odvratnosti.
Visković je dodao kako crkva ima velik utjecaj te da je ona posljednja koja tvrdi da je homoseksualizam bolest.
- Svima onima koji misle da je tome tako, želim im da imaju što više takve 'bolesne' djece kao što su biliPlaton i SokratLeonardo Da Vinci... Možda je ove godine sve tako dobro prošlo jer je pride bio izrazito politički orijentiran, zaključio je Visković.

Organizatori Zagreb pridea: Na 'popravnom' su pali gradonačelnik Kerum, njegova sestra, gradska uprava i komunalne službe

Ovogodišnja povorka trajala je nešto manje od pola sata. Krenula je u 15 sati iz Đardina kroz Tomislavovu i Marmontovu ulicu sve do rive, gdje su govor održaliMirjana Kučer, predstavnica Domina, Sanja Juras, predstavnica Lezbijske grupe Kontra, Zoran Dominković, predstavnik Iskoraka, Marije Cornelissen, zastupnica u Europskom Parlamentu.
- Hrvatska Vlada ovogodišnjim prideom je položila veliki test, rekla je Marije Cornelissen, zastupnica u Europskom Parlamentu.
Na rivi se nastavilo slavlje. Jedan od največih pljesaka dobile su djevojke iz vokalnog sastava LEZBOS. Nakon 4 sata sudionici parade počeli su se razilaziti uz još uvijek prisutne jake policijske snage.
16:15 Policija je izvjestila da je do sada uhićeno oko 40 osoba tijekom ovogodišnjeg Split pridea.
15:55 Počeo je glazbeni dio programa ovogodišnjeg Split pridea.
15:49 Podršku je izrazila i malobrojna delegacija iz Crne Gore.
15:47 Potporu splitskom prideu izrazili su i mladi iz vojvodine.
15:45 Ministar ununatrnjih poslova Ranko Ostojić: "Dobro je da je pride prošao bez incidenata. Da nije bilo nasilja prošle godine ne bi bilo ni policije niti ograda. Čestitam ljudima iz policije. Siguran sam da ovo osiguranje nije napravljeno radi ministara. Policija je ovaj put napravila posao kako treba."
15:30 Predsjednica udruge Kontra Sanja Juras pozdravila je sve okupljene.
15: 25 Policija u civilu je privela starijeg muškarca koji je vikao: "Pederi! Nemate što tražit' u Hrvatskoj!"

Nema komentara:

Objavi komentar