petak, 29. lipnja 2012.

Vječni zakon palačinke


Vječni zakon palačinke

Saznajte na koje sve načine možete pripremiti palačinke, a očekuje vas i interesantan recept
Palačinka je jedan od klasičnih deserta u našim krajevima i to najčešće s marmeladom, čokoladom ili orasima. Postoje još mnoge varijante slatkih nadjeva, primjerice razni sirupi, sladoled, šlag, vinska pjenica (wine chateau) i slično. Palačinke kao glavno jelo su popularno jelo u Hrvatskoj, najčešće sa sirom i šunkom, zapečene s vrhnjem.

S druge strane, američka palačinka – pancake potpuno je drugačija od naše, i izgledom i okusom. Mnogo je deblja i manjeg promjera, slađa je i relativno suha. Mali Amerikanci najradije ju natope javorovim sirupom ili čokoladnim preljevom. U Indoneziji najviše vole palačinku s povrćem, dok ju Kinezi spravljaju od brašna i vode te najčešće poslužuju uz patku.
Creperie1.jpg
Tajna ranog uspjeha Creperie du Village upravo je u njenoj drugačijoj ponudi, foto: Privatna arhiva
U Francuskoj ponosno poslužuju palačinke kao desert, ali i na razne načine kao glavno jelo. Stoga su vrlo popularni restorani creperie (palačinkarnice) čija se ponuda temelji na toj divnoj mješavini brašna, jaja i mlijeka nadjevenoj raznim namirnicama, umacima, preljevima i začinima.

Jedan takav restoran, u američkoj državi Colorado, otvorili su dugogodišnji prijatelji Francuz Raphael Derly i Austrijanka Karin Schwendtner. Pod nazivom Creperie du Village u popularnom Aspenu ovaj restorančić našao je svoje posebno mjestu u bogatoj gastro ponudi ovih prostora. Tajna ranog uspjeha Creperie du Village upravo je u njenoj drugačijoj ponudi.
Creperie3.jpg
Slatke palačinke iz restorana Creperie de Villlage, foto: Privatna arhiva
Slatki ili slani nadjevi za palačinke osmišljeni su pažljivim kombiniranjem kvalitetnih i svježih namirnica. Od klasične crepe sa sirom, šunkom i jajem, do one zahtjevnije nadjevene
tradicionalnim francuskim goveđim gulašom, ponuda je više nego zadovoljavajuća. Za
one koji bi jelu uvijek nešto dodali ili izbacili, idealno je rješenje što si sami mogu odabrati
sastojke za nadjev svoje palačinke. Tako možete birati namirnice poput jaja na više načina, raznog povrća, nekoliko vrsta sireva, šunke, pršuta i fine puretine.
Creperie4.jpg
Palačinke sa slanim nadjevom, foto: Privatna arhiva
U ponudi su interesantne kombinacije poput jaja na oko i avokada s pršutom, Mozzarellom
i rajčicom. Iz menija se ističu divlje sezonske gljive sa špinatom i bešamel umakom ili pak curry piletina s mrkvom, celerom, đumbirom i ananasom.

Od sastojaka za vaš idealan nadjev za desertnu palačinku ponuđeni su voćni džemovi, razno svježe voće, karamelizirane banane, namaz i preljev od čokolade, Dulce de Leche (karamelizirano mlijeko), kokosove pahuljice, sladoled i šlag. Neke od zanimljivih kombinacija su namaz od lješnjaka s francuskom kremom, zatim karamelizirane pečene jabuke s cimetom i sladoledom od vanilije, pa tiramisu krema i svježi kesten, ili pak jednostavnost mješavine šećera i maslaca u francuskom stilu.
Creperie2.jpg
Into the wild crepe čiji smo vam recept donijeli, foto: Privatna arhiva
Sama palačinka je neutralnog okusa jer se koristi ista smjesa za slatke i slane varijante, a sastojci za smjesu su standardni: jaja, brašno, mlijeko. Ne dodaje se ni sol niti šećer, a u smjesu ide i malo miješanog ulja (75% suncokretovog, 25% maslinovog).

Donosimo Vam recept za Into The Wild crepe:

- Količina za nadjev za jednu palačinku; vrijeme pripreme 20-30 min

Sastojci:
50 g poriluka
50 g sirnog namaza ili svježeg sira s vrhnjem
100 g dimljenog lososa
7-8 kuglica kapara
1 žličica maslinovog ulja
liker od anisa

Priprema:
1. Skuhati poriluk, ocijediti ga i kada se ohladi nasjeckati na sitno.
2. Poriluk pomiješati sa sirnim namazom (u omjeru pola-pola).
3. Jednu mjericu palačinke razliti u tavu
4. Dok se palačinka peče s prve strane, sirni namaz s porilukom razmazati po sredini
palačinke
5. Poslagati preko namaza kriške lososa i kuglice kapara te preliti maslinovim uljem
6. Dodati par kapi likera od anisa
7. Palačinka je gotova kada posmeđi i postane hrskava s donje strane (ne okreće se, peče se
samo s jedne strane).
8. Preklopiti ju, na vrh gotove palačinke kao dekoraciju staviti malo poriluka i kapara

Nema komentara:

Objavi komentar