četvrtak, 14. lipnja 2012.

Britanski Odbor za bioetiku odobrio kontroverznu proceduru umjetne oplodnje: Djeca će imati tri roditelja!


Britanski Odbor za bioetiku odobrio kontroverznu proceduru umjetne oplodnje: Djeca će imati tri roditelja!

Objavljeno: prije 17 h i 39 min
 
 
 
Usprkos kontroverzama, procedura nudi nadu za djecu koja bi sigurno naslijedila mitohondrijski poremećaj od majke
LONDON - Britanski Odbor za Bioetiku zaklade Nuffield jučer je javno obznanio svoju procjenu da je kontroverzna procedura za in-vitro oplodnju koja koristigenetske materijale od tri donatora moralno prihvatljiva i etična.
Prema Odboru, procedura bi mogla osloboditidjecu od teških genetskih bolesti, dok druge grupe smatraju proceduru ‘nepotrebnom i opasnom’.
Radi se o specifičnom načinu in-vitro oplodnje u kojem se uzimaju jajne stanice od dvije žene i sperma jednog muškarca, te se potom od jedne stanice iskoristi samo jezgra, a od druge svi ostali dijelovi stanice. Zametak koji bi nastao iz takve oplodnje imao bi u sebi genetski materijal od tri ‘roditelja’, premda bi većina genetskog materijala pripadala majci koja je donirala jezgru te ocu.

Google oglasi

Usprkos kontroverzama, procedura nudi nadu za djecu koja bi sigurno naslijedila mitohondrijski poremećaj od majke. Mitohondriji, koji imaju vlastiti DNK, simbioti su koji su u stanice dospijeli na samom početku stanične evolucije. No, sva djeca, i muška i ženska, nasljeđuju mitohondrije isključivo od majke - dobiju ‘paket’ majčinih mitohondrija u njenoj jajnoj stanici, i kako se poslije oplodnje njihove stanice počinju dijeliti, sve u sebi imaju potomke majčinih mitohondrija.
Problem nastaje kada su majčini mitohondriji oštećeni ili mutirani, što se ispoljava kroz veliki broj urođenih bolesti koje uzrokuju slabost u mišićima, sljepoću ili zatajenje srca.
Prema Odboru, samo 0.1% genetskog materijala dolazi od trećeg donatora, a ima veliku potencijalnu društvenu korist.
- Ukupni rezultat je zametak koji nosi sve karakteristike svojih pravih roditelja, samo što je nastao u čistoj jajnoj stanici sa zdravim mitohondrijima, rekao je Peter Braude sa King’s Collegea u Londonu.
Voditelj bioetičkog ispitivanja Geoff Watts također ne vidi ništa loše u samoj proceduri.
- Ako naknadno istraživanje pokaže da su vezane procedure dovoljno sigurne i učinkovite, mislimo da bi bilo etično da ih obitelji koriste ako žele, pod uvjetom da dobiju adekvatne informacije i podršku - rekao je Watts.
S druge strane, direktor udruge Human Genetics Alert David King upozorava da će se posljedice procedure, kakve god bile, prenositi i na sljedeće generacije.
- Baš kao što je Frankensteinova kreacija napravljena od skupljanja dijelova sa mnogo različitih tijela, čini se da ne postoji nikakva groteska, nikakvo kršenje prirodnih normi ili ljudske kulture koje bi zaustavilo znanstvenike i njihove bioetičke pomagače - rekao je King.
- Predložene procedure su i nepotrebne i vrlo opasne u srednjem roku, jer postavljaju presedan za stvaranje genetski modificiranih ‘beba po želji’ - boji se King.

Nema komentara:

Objavi komentar