nedjelja, 3. lipnja 2012.

Imao 50 posto šanse: Dječaku (7) operacijom smanjili lubanju


Imao 50 posto šanse: Dječaku (7) operacijom smanjili lubanju

Dawa Titung je rođen s hidrocefalusom, stanjem u kojemu previše tekućine ispuni prostor između mozga i lubanje. Američki estetski kirurg uspješno ga je operirao

Subota, 02. 6. 2012. u 19:00   Piše: 
Imao 50 posto šanse: Dječaku (7) operacijom smanjili lubanjuJohns Hopkins Childern's CenterDawa je imao 25 cm veću glavu od prosjeka
Dječak Dawa Titung (7) iz Nepala imao je glavu 25 cm veću od prosjeka za tu dob, veličine košarkaške lopte, piše ABC News. Nije mogao podizati glavu, a ljudi bi redovito buljili u njega. Njegova majka Phool Titung kaže kako je Dawina glava toliko teška da mu je morala pomagati da uopće ustane iz kreveta. Dawa je rođen s hidrocefalusom, stanjem u kojemu previše tekućine ispuni prostor između mozga i lubanje. Kod djece hidrocefalus izazva povećani rast glave jer se lubanja tada još razvija.  
Dawa je operirao liječnik Amir Dorafshar, estetski kirurg koji je rekao kako nikada nije vidio glavu veliku poput Dawine. 
Liječnici su planirali operirati na način da smanje dječakovu glavu te su si pomogli kompjuterskim modeliranjem. Takva je operacija vrlo rizična. Dawa je imao 50 posto šanse da preživi. Rizični zahvat započeli su 9. svibnja i sve je prošlo u najboljem redu. Dawa je nakon dva tjedna otpušten iz bolnice i uspješno se oporavlja. 

Nema komentara:

Objavi komentar