četvrtak, 7. lipnja 2012.

VIDEO Bliži se kraj tipkovnici i mišu: U bliskoj budućnosti, računalima i predmetima ćemo upravljati - mislima!


VIDEO Bliži se kraj tipkovnici i mišu: U bliskoj budućnosti, računalima i predmetima ćemo upravljati - mislima!

  • NeuroSky
Objavljeno: 30.05.2012
 
 
 
ZAGREB - Ideja da možemo upravljati predmetima svojim mislima mnogima se čine kao znanstvena fantastika, no u zadnje vrijeme nekoliko kompanija radi na razvoju tehnologije koja omogućuje da uz pomoć moždanih valova komuniciramo sa računalima, piše Wall Street Journal.
Tehnologiju čitanja moždanih valova moguće je usporediti sa mikrofonom na koncertu. Mozak je u stanju imati više paralelnih valova, svaki aktivan na svojoj frekvenciji, kao što se na koncertu odjednom čuju mnogi instrumenti, no moderni EEG skeneri, oblikovani nalik slušalicama, mogu očitavati sve moždane valove istovremeno.
Jedna od tvrtki koja razvija tehnologiju je NeuroSky, koja je prvi značajni proizvod izbacila 2009. godine, kada je proizvođač igračaka Uncle Milton iskoristio njihov skener za igračku Star Wars Force Trainer, s kojom su djeca mogla ‘levitirati’ lopticu unutar cijevi samo uz pomoć koncentracije.

Google oglasi

Danas, više od 1.700 programerskih tvrtki razvija aplikacije koje mogu raditi s NeuroSky-evim MindWave mobilnim skenerom, koji košta 120 dolara. Na ponudi su igre koje zahtijevaju koncentraciju kako bi se pucalo iz oružja, razne aplikacije koje pomažu u meditaciji, te mnoge druge zanimljivosti.
Tvrtka Emotiv iz San Franciska prodaje svoj multi-senzor za 300 dolara, a nude i razne programe među kojima su i paketi sa popularnim igrama “Call of Duty” i “World of Warcraft” koje su optimizirane za upravljanje sa skenerom mozga, umjesto s tipkovnicom i mišem.
Neki liječnici misle da bi se tehnologija mogla iskoristiti i za liječenje psihičkih poremećaja, od problema u koncentraciji, anksioznosti, PTSP-a do depresije i mnogih drugih. Programerski studio SuperBetterLabs pokušava, uz suradnju sa psiholozima, razvijati igre koje bi mogle pomoći u provođenju kognitivno-behavioralne terapije uz korištenje NeuroSky i Emotive skenera.
Na kraju, neke tvrtke nalaze potpuno hirovite namjene za novu tehnologiju, poput NecoMiMi ušiju, koje proizvodi jedna japanska tvrtka u suradnji sa NeuroSky-em. NecoMiMi su robotski upravljane životinjske uši, poput mačjih, koje se nose na glavi, a čije kretanje kontroliraju moždani valovi osobe koja ih nosi, kao što možete vidjeti i u priloženom videu.

Nema komentara:

Objavi komentar