utorak, 5. lipnja 2012.

BLOKIRALI GEN Revolucija u kontracepciji: Nastaje muška antibebi pilula koja neće utjecati na plodnost i libido


BLOKIRALI GEN

Revolucija u kontracepciji: Nastaje muška antibebi pilula koja neće utjecati na plodnost i libido

Objavljeno: 31.05.2012
 
   
Gen Katnal1 koristit će se za mušku kontracepciju, gensku vazektomiju i liječenje neplodnosti
ZAGREB - Otkriven je gen muške plodnosti što bi još tijekom ovog desetljeća moglo konačno dovesti do muške kontracepcijske pilule. Naime, britanski su znanstvenici otkrili gen Katnal1 i utvrdili da je on ključan za proizvodnju sperme.

Reverzibilni učinci

Pilula koja bi blokirala upravo taj gen mogla bi se korisiti kao kontracepcija, što znači da planiranje obitelji u budućnosti više ne bi bilo samo na ženskim plećima. Za sada se radi istraživanje na miševima, a ono je nedvojbeno dokazalo da je gen Katnal1 zaslužan za sazrijevanje sperme pa ako se zaustavi njegovo djelovanje onda nema plodnosti kod muškaraca. Upravo na takav način znanstvenici namjeravaju proizvesti pilulu koja će po potrebi zaustaviti djelovanje ovog gena. Drugim riječima, pilula se ne bi temeljila na hormonima niti bi poremetila muški libido.
Istraživač dr. Lee Smith kaže kako je važno što bi učinci pilule bili reverzibilni, jer Katnal1 utječe samo na spermije u kasnijim fazama razvoja pa tako ne bi smetao ranoj fazi razvoja i ukupnoj sposobnosti proizvodnje spermija.

Google oglasi

Nije hormonska pilula

Dosadašnji pokušaji proizvodnje muškekontracepcijske pilule uglavnom su propadali jer su se temeljili na hormonima. Ovo otkriće gena muške plodnosti, kažu, moći će se koristiti i za primjerice liječenje muške neplodnosti, ali i za tzv. gensku vazektomiju, odnosno trajnu sterilnost kod muškaraca koji to žele.

Nema komentara:

Objavi komentar