nedjelja, 1. travnja 2012.

senzacionalno otkriće u Vinkovcima


SENZACIONALAN arheološki nalaz u Vinkovcima: Po broju predmeta veći i od Seusovog blaga

  • CROPIX
Autor:  Hina
Objavljeno: 28.03.2012
 
 
 
Pojedini primjerci posuđa su pozlaćeni i ukrašeni, a dio sadrži i gravirane ukrase koji prikazuju životinje, bilje, arhitekturu i ljudski lik
ZAGREB - Ministarstvo kulture izvijestilo je danas da je tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja u Vinkovcima pronađen vrijedan nalaz, ostava s luksuznim antičkim srebrnim posuđem koje prema prvim pokazateljima okvirno datira s kraja 4. stoljeća, koji se sada, pod stalnim nadzorom policije, čuva u trezoru i pod alarmom u Gradskom muzeju Vinkovci.
Riječ je o senzacionalnom nalazu, koji po vrijednosti pojedinačnih predmeta ne može biti usporediv sa Seusovim blagom , ali koji je po broju predmeta, njih više od pedeset, daleko veći, ustvrdio je Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture na konferenciji za novinare.
Taj po vrijednosti i obimu rijedak nalaz rimskog posuđa pronađen je 23. ožujka, u Dugoj ulici 26.
Uzelac je ocijenio kako je nalaz rezultat sustavnog arheološkog istraživanja antičkih Cibala, budući da su u Vinkovcima sva kopanja kod građevinskih radova pod kontrolom arheologa. S obzirom na to da su to često velika istraživanja, angažiraju se i privatne tvrtke, a radove u blizini Name provodila je zagrebačka tvrtka Geoarheo po vodstvom arheologa Šime Vrkića, dodao je.
Pronađeni nalazi sutra će se izložiti na konferenciji za novinare u Vinkovcima, nakon čega će se prevesti u Zagreb gdje će se oblikovati radni tim koji će pomoći da se vrijedni nalaz uredi i restaurira te vrati u Vinkovce.

1 komentar:

  1. Gradić najstariji u Evropi pun vrijednih iskopina vrijednih ljudi i beskrajne ravnice

    OdgovoriIzbriši