utorak, 3. travnja 2012.

Njemački ADAC objavio NAJJEFTINIJE europske destinacije za KAMPIRANJE. Znate li na kojem se mjestu nalazi Hrvatska?


  • Marija Mihić / CROPIX


(1/2)
Autor:  Hina
Objavljeno: prije 19 h i 55 min
U 2012. će dvije odrasle osobe s djetetom u prosjeku u glavnoj sezoni prosječno morati izdvojiti 34,30 eura za noćenje u nekom od europskih kampova

ZAGREB - Hrvatska se u ovoj godini u analizi cijena kampiranja u europskim zemljama , koju tradicionalno objavljuje njemački ADAC, nalazi na izvrsnom 6. mjestu po cijenama u kampovima Europe, izvijestili su danas iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH).
Hrvatska se s cijenom od 36,38 eura nalazi na povoljnom 6. mjestu skupoće kampiranja u Europi (u 2011. je bila na 5. mjesto), s porastom prosječne cijene kampiranja od 4,9 posto, navode iz KUH-a u priopćenju o analizi cijena kampova u europskim zemljama koju je nedavno objavio ADAC, najpriznatiji kamping vodič njemačkog govornog područja.
Iz KUH-a napominju kako glavni konkurenti našim kampovima na Mediteranu drže mnogo "više" pozicije.

Google oglasi

Tako Italija već nekoliko godina zaredom ima najviše cijene i nalazi se na prvom mjestu skupoće kampova - 44,61 euro, što je 22,6 posto više u odnosu na Hrvatsku, iako u odnosu na 2011. nije povećala cijene.
Španjolska je na trećoj poziciji sa 39,95 eura i njeni su kampovi u prosjeku skuplji od naših za 9,8 posto.
Francuska je na 5. mjestu (37,16 eura, ili 2,1 posto više u odnosu na naše kampove).
Između tih mediteranskih zemalja, na 2. se mjestu nalazi Švicarska (40,54 eura), a na 4. Danska (37,26 eura).
Iz KUH-a napominju i kako je veliko postotno povećanje cijena zabilježeno u Francuskoj (8 posto) te posebno u Švicarskoj (11,4 posto, što je uglavnom posljedica jakog franka).
Prema objavljenoj analizi, europski kampovi ulaze u sezonu 2012. s prosječnim povećanjem cijena od 3 posto. To je nešto više nego prethodne godine kada je povećanje iznosilo 2,5 posto, ali je još uvijek manje od prosjeka u proteklih nekoliko godina, što je očito rezultat krize i opreznijeg pristupa cjenovnoj politici i poskupljenjima od strane samih kampova, napominju iz KUH-a.
U 2012. će tako dvije odrasle osobe s 10-godišnjim djetetom u prosjeku u glavnoj sezoni prosječno morati izdvojiti 34,30 eura za noćenje u nekom od europskih kampova . Tom su cijenom obuhvaćeni parcela, vozilo, dodatna davanja, struja, topla voda za tuširanje i boravišna pristojba.
Iz KUH-a navode kako moguća opasnost za Hrvatsku s druge strane može biti jako naglašen apel Njemačke da domaći kampisti provedu odmor u nacionalnim kampovima, pa tako i ADAC u objavi naglašava da je uz prosječnu cijenu od 26,60 eura po noćenju, kampiranje u Njemačkoj znatno jeftinije od prosjeka.
Jeftiniji su pak samo Poljska (20 eura) i Mađarska (23,20 eura).
Međutim, analiza ADAC-a o poboljšanju cjenovnog položaja naše zemlje u odnosu na 5. mjesto u 2011. i zadržavanje još uvijek povoljne cjenovne razine u odnosu na glavnu konkurenciju posebno je dobrodošla objava ovih dana kada većina naših kampova počinje primati svoje prve ovogodišnje goste, naglašavaju iz KUH-a i napominju kako hrvatski kamping ove godine, sukladno najavama i bukingu na glavnim tržištima, očekuje dobre rezultate.
Iz KUH-a također navode kako su hrvatski kampovi u prošloj godini ostvarili 25,2 posto ukupnih turističkih noćenja u Hrvatskoj. U kampovima je prošle godine ostvareno gotovo 15,2 milijuna noćenja, što je najviše noćenja u kampovima od 1989. godine. Od tog su broja čak 32 posto noćenja ostvarili Nijemci, napominju iz KUH-a.

Nema komentara:

Objavi komentar