srijeda, 11. travnja 2012.

korak bliže Božijoj čestici


Korak bliže Božjoj čestici: U LHC-u postignut svjetski rekord u energiji proizvedenoj sudarom čestica

Objavljeno: prije 23 h i 16 min
Veća energija LHC-a znači povećan eksperimentalni potencijal
ŽENEVA - Europski centar za nuklearna istraživanja (CERN) premašio je svjetski rekord u energiji proizvedenoj sudarom čestica postignuvši 8 Tev (teraelektronvolti) u svom Velikom hadronskom sudaraču (LHC) 4. travnja sudarom dviju protonskih zraka od 4 TeV, javlja ScienceDaily .




Ovo je osobito važno jer povećava LHC-ov potencijal za svih šest eksperimenata koji se trenutno vrše na njemu, od kojih svi zahtijevaju izrazito visoku energiju sudara čestica. Najpoznatiji je, svakako, potraga za neuhvatljivim Higgsovim bozonom, tzv. Božjom česticom .
- Nakon što smo dobre dvije godine uspijevali održati energiju od 3,5 TeV po zraci, to nas je ohrabrilo povećati energiju za eksperimente u 2012. bez neke posebne opasnosti za stroj, objasnio jeSteve Myers, CERN-ov direktor akceleratora i tehnologije. Sad je red na eksperimente da bi se najbolje iskoristio ovaj povećani istraživački potencijal!

Google oglasi

Iako se radi o skromnom povećanju u razini energije, ta razlika mogla bi se pokazati krucijalnom u otkrivanju nekih hipotetskih čestica. Neke od njih, npr. one čije postojanje pretpostavlja supersimetrija, nastajale bi u daleko većem broju na višim razinama energije. Supersimetrija je teorija fizike čestica koja nadilazi trenutni Standardni model i koja bi mogla objasniti postojanje tamne materije u svemiru.
Higgsovi bozoni također bi bili brojniji na 8 TeV nego na 7 TeV. No, pozadinski procesi koji oponašaju Higgsov signal će se također povećati, što znači da će proći još čitava godina prije nego se obećavajući rezultati iz 2011. pretoče u jedno od najznačajnijih otkrića u povijesti čovječanstva ili se, pak, dokaže da Božja čestica ne postoji.
- Ono o čemu se radi u ovom povećanju energije je optimiziranje eksperimantalnog potencijala LHC-a, objasnio je CERN-ov direktor istraživanja Sergio Bertolucci. A u tom smislu, 2012. se čini vrlo obećavajuća za fiziku čestica.

Nema komentara:

Objavi komentar