srijeda, 18. travnja 2012.

Otkrili grobnicu iz 2. stoljeća: Djede, iskopali 
smo Rimljane!


Otkrili grobnicu iz 2. stoljeća: Djede, iskopali 
smo Rimljane!

Kakvo je to čudo?!, zapitao se Stjepan Lucin (78) iz Leknena kada je unuk iz zemlje izvukao vrijednu rimsku grobnicu iz 2. stoljeća. Stručnjaci su iznenađeni....

Srijeda, 18. 4. 2012. u 21:00, zadnja izmjena prije 11 sati i 18 minuta   Piše: 
Loading ...
 Željko Hladika/PIXSELLDanijel Bondi (19) i Marko Lucin (20) na njivi su našli kameni bSljedeća slika
Djed je ujesen orao njivu i zapeo za kamen. Rekao mi je da ga maknem da mu ne smeta. Prije tri dana iz zemlje smo iskopali blago.
Tako je Danijel Bondi (19) iz sela Lekneno kraj Velike Gorice opisao kako je na oranici, 30-ak centimetara ispod površine, iskopao grobnicu iz 2. stoljeća.
- Čekali smo da prođe zima da iskopamo taj kamen. Kopali smo i kopali i pomislili da tome nema kraja. Malo-pomalo na površinu je izlazio nevjerojatan prizor - prisjetio se Danijel. I nadgrobni spomenik i postolje potpuno su očuvani, a najvjerojatnije su izrađeni od bijelog mramora. Iznenađeni su i stručnjaci.
- Riječ je o vrlo vrijednom otkriću za ovaj kraj. Iskopali su je u neposrednoj blizini Ščitarjeva, gdje je bilo rimsko naselje Andautonija. Obitelj s grobnice vjerojatno je bila dobrostojeća. Natpis na kamenu zasad nije čitak, no nadam se da ćemo ga uspjeti dešifrirati kako bismo znali nešto više o podrijetlu obitelji - rekla je Tanja Pintarić, kustosica Muzeja Turopolje.
Bijeli nadgrobni spomenik brzo je postao senzacija u selu, a dečki se nadaju da se u blizini nalazi i grob obitelji ili ostaci kuće. Djed će morati žrtvovati kukuruz kako bi se istražio ostatak njive. No dečki ni na trenutak nisu dvojili što će s vrijednim otkrićem.
- Znam da ne može ostati kod nas. Grobnicu će odnijeti na restauraciju. No volio bih da nam naprave odljev koji će turisti dolaziti gledati. Ovo je dobra prilika da se i naše selo konačno proslavi - zaključio je skromni Danijel.

Nema komentara:

Objavi komentar