petak, 13. travnja 2012.

raketa eksplodirala i pala u more


S. Koreja ipak lansirala: Raketa je eksplodirala i pala im u more

Raketa je letjela četiri minute prilikom kojih je preletjela 120 kilometara. Tada se raspala na četiri djela i pala u more na zapadnoj strani Korejskog poluotoka

Petak, 13. 4. 2012. u 07:02, zadnja izmjena prije 54 minute   Piše: 
Loading ...
 AFP/PixsellSjeverna Koreja doživjela je težak udaracSljedeća slika
Nakon odgode u četvrtak, Sjeverna Koreja u petak ujutro ipak je lansirala svoju dalekometnu raketu kojom su željeli lansirati satelit u orbitu, međutim doživjeli su težak neuspjeh. Raketa je praktički odmah nakon lansiranja eksplodirala te se raspala i pala u more, što su potvrdili i južnokorejski i američki dužnosnici, javlja Reuters
Prema informacijama japanskih medija raketa je letjela četiri minute prilikom kojih je preletjela 120 kilometara. Tada se raspala na četiri djela i pala u more na zapadnoj strani Korejskog poluotoka, javila je u petak japanska tv postaja NHK pozivajući se na izvore iz japanskog ministarstva obrane. Američki NORAD objavio je kako niti jedan dio rakete nije pao na kopno.
No, unatoč neuspjehu, lansiranje su osudile brojne zemlje, a među prvima Japan i SAD. Smatraju kako je riječ o činu provokacije koji je zemlju stavio u izolaciju i doveo do kršenja međunarodnog prava. Kina zasad još nije komentirala lansiranje iako su i oni, unatoč savezništvu sa Sjevernom Korejom, još ranije bili protiv.
Uz to, za danas je najavljen sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Prema reakcijama,  lansiranje rakete smatra se izravnim kršenjem rezolucije UN-a 1874 koja brani Pjongjangu nastavak nuklearnih i balističkih testiranja. Lansiranje je snažno osudio i Guido Westerwelle, njemački ministar vanjskih poslova, rekavši kako je ono protivno međunarodnom pravu, te je pozvao UN da reagira.

Nema komentara:

Objavi komentar