srijeda, 4. travnja 2012.

ČOVIJEK NIJE KRIV ZA GLOBALNO ZATOPLJENJE

Zemlja se zagrijavala i u srednjem vijeku: čovjek nije kriv za globalno zatopljenje!


  • NASA(Suomi NPP
Objavljeno: 27.03.2012
Trenutne teorije o globalnom zatopljenju i njegovim uzrocima dovedene su u pitanje pojavom nove studije koja pokazuje da se cijela planeta zagrijavala još u razdoblju srednjeg vijeka!

Trenutne teorije o globalnom zatopljenju i njegovim uzrocima dovedene su u pitanje pojavom nove studije koja pokazuje da se cijela planeta zagrijavala još u razdoblju srednjeg vijeka! Nakon toga se prirodno hladila i postojalo je čak i malo ledeno doba, prenosi Daily Mail .
Tim znanstvenika, predvođen geokemičarem Zunli Lu-om, pronašao je da suprotno „pretpostavci“ da srednjovjekovni period zatopljenja, koji je dogodio prije 500-1000 godina, nije bio ograničen samo na Europu nego da se protezao sve do Antarktike, što zapravo znači da je Zemlja već bila suočena sa globalnim zatopljenjem i bez pomoći ljudskih misija ugljičnog-dioksida. Iako postoje i oni koji tvrde da je srednjovekovno globalno zatopljenje bilo rezervirano samo za područje Europe te da je današnje isključivo vezano za ljudsko djelovanje , profesor Lu kaže da to nije istina te da dokaz leži u rijetkom mineralu nazvanom ikait koji se stvara u hladnim vodama.
Ikait je ledena verzija vapnenca. Kristali su jedino stabilni pod hladnim uvjetima i zapravo se tope na sobnoj temperaturi. Otkriveno je da voda koja drži strukturu kristala zajedno - nazvana hidratizirajućom vodom - čuva informacije o temperaturi u trenutku kada je krstal nastao. Ovo otkriče čini ikait relevantnim za istraživanje prošlih klimatskih uvjeta.

Google oglasi

"Pokazali smo da su klimatski uvjeti sjevernoj Europi utjecali na klimatske uvjete na Antarktici. Još važnije, iznimno smo sretni kako izvuči klimatsku informaciju iz ovog minerala.“ Istraživanje će biti objavljeno u časopisu Earth and Planetary Scie

1 komentar:

  1. ALI ČOVJEK MORA PAZITI JER NAŠI NASLJEDNICI ĆE ISPAŠTATI ZBOG BAHATOSTI LJUDI

    OdgovoriIzbriši