ponedjeljak, 9. travnja 2012.

BOJE GA SE SVI


U Melbourneu je pojeo čovjeka. Boje ga se svi pa je dobio najstrožu kaznu u zatvoru: 48 sati vezan u gumenjari

Objavljeno: 07.04.2012
 
 
 
Popis zločina, koje je Jurić počinio, dugačak je, no ono zbog čega ga se najviše boje njegovi odnedavni cimeri iz remetinečkog zatvora jest ubojstvo koje je počinio u Melbourneu
Miroslava Jurića (47) iz Australije trajno su deportirali u kolovozu 2004. s napomenom da se radi o izuzetno opasnoj osobi i jednom od najokrutnijih zločinaca. Po povratku u Hrvatsku Jurić je nastavio obogaćivati svoju impresivnu kriminalnu karijeru.
Protiv njega se trenutno vodi postupak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, i to zbog pljačke trgovine, a to je samo jedan u nizu kaznenih djela u njegovu dosjeu. Popis zločina, koje je Jurić počinio, dugačak je, no ono zbog čega ga se najviše boje njegovi odnedavni cimeri iz remetinečkog zatvora jest ubojstvo koje je počinio u Melbourneu.

27 godina zatvora

Juriću se u Australiji sudilo da je s još dvojicom pomagača brutalno ubio tamošnjeg biznismena Alfa Baldissera (69) kojeg su napadači u njegovoj kući u predgrađu prvo izboli nožem, zatim ga izrezali, a mediji su tada navodili kako su okrutni ubojice žrtvu i pojeli. Zbog monstruoznog zločina, Juriću se sudilo čak četiri puta. U prvome postupku 1996. osuđen je na 27 godina zatvora, no prihvaćena je njegova žalba pa je postupak ponovljen. Novo suđenje je poništeno pa je Jurić na optuženičku klupu sjeo i treći put. Nakon što je proveden i taj postupak, porota nije mogla donijeti odluku pa je Jurić i četvrti put stao pred suca. U zadnjem suđenju Jurić je oslobođen zbog proceduralnih pogrešaka tijekom istrage i suđenja. Četiri suđenja trajala su šest godina, a Jurić je to vrijeme proveo iza rešetaka.

Google oglasi

Napao dečka bivše cure

Samo mjesec dana nakon što je oslobođen, Jurić je ponovno napao muškarca koji je bio u vezi s njegovom bivšom djevojkom. Osuđen je na šest godina zatvora, no odmah je pušten na slobodu jer je točno toliko vremena već odslužio. Ni tada se nije primirio, već je nastavio prijetiti svima oko sebe pa je protiv njega u prosincu 2003. ponovno podignuta optužnica. Međutim, Australcima je vjerojatno bilo dosta njegovih zločina pa je tamošnje tužiteljstvo odustalo od svih 18 točaka optužnice, a australska ministrica za imigraciju potpisala je nalog za deportaciju. U Australiji je proveo gotovo 22 godine, od čega polovicu po zatvorima.
Problem je nastao prilikom deportacije jer ga je većina aviokompanija odbila primiti zbog njegove reputacije, ali i zahtjeva koje je postavljao. Tražio je da se vozi isključivo u prvom razredu. Uz izuzetno jake mjere osiguranja ukrcan je u zrakoplov u kolovozu 2004., a s njim su na put krenula četiri zatvorska službenika. Pojedinosti deportacije nikada nisu otkrivene zbog sigurnosnih razloga. Budući da ima i BiH državljanstvo, prebačen je u Sarajevo, a kada je stigao, zvao je australske vlasti kako bi ih obavijestio da nije bio zadovoljan smještajem u prvom razredu.
Koliko je ubojstvo autralskog biznismena izazvalo pažnju tamošnjih medija, govori podatak da su novinari nastavili pratiti Jurća i nakon deportiracije. Ubrzo su australski mediji objavljivili kako je Jurić ubijen u sarajevskom noćnom klubu. Istina je međutim, da je tamo izazvao sukob i napao jednog gosta. Završio je u zatvoru. Australski mediji nastavili su pratiti Jurića i nakon što se iz Sarajeva preselio u Hrvatsku. U Zagrebu je počinio seriju razbojstava krajem 2006. i početkom 2007. Tužiteljstvo ga je teretilo za čak 13 pljački, a uhićen je 6. siječnja 2007. nakon što je orobio crpku Europetrol u Samoboru. Na suđenje u Općinski sud dovodili su ga s lancima na rukama i nogama, a sucu Mladenu Žeravici priznao je samo razbojništvo. Sudac ga je osudio zbog četiri pljačke, za jedno razbojstvo ga je oslobodio, dok je tužiteljstvo odustalo za još osam razbojstava. Dobio je tri godine, no u tu kaznu pribrojene su mu ranije osude pa je ukupno osuđen na četiri godine i mjesec dana zatvora. I tu je kaznu odslužio, a nepopravljivi recidivist po izlasku iz Lepoglave ponovno je uzeo pištolj u ruku.

Nezadovoljan ćelijama

- Daj sve! Daj još, imaš dolje još! - vikao je s fantomkom i sunčanim naočalama na glavi 5. ožujka dvjema zaposlenicama trgovine Panda na Sveticama koje su mu u strahu za život predale 570 kuna iz blagajne. Pobjegao je iz trgovine, no uočio ga je jedan prolaznik dok je na izlasku skidao fantomku s glave. Hrabri prolaznik krenuo je za Jurićem, a ubrzo su ga uhvatili policajci. Završio je u zatvoru u Remetincu. Čuvari su ubrzo shvatili da imaju posla s problematičnim zatvorenikom kojem nije odgovarala niti jedna ćelija. Navodno je prijetio i “krvniku iz Sesveta” Kazimiru Dužnoviću nepravomoćno osuđenom na 40 godina zatvora zbog brutalne pljačke RBA banke u Sesvetama, pri čemu je ubijen policajac Ivan Grbavac, dok je pet njegovih kolega ranjeno.

Nema komentara:

Objavi komentar