nedjelja, 29. travnja 2012.

Kako saznati jeste li VJERNIK? Razmišljate li intuitivno ili analitički?


Kako saznati jeste li VJERNIK? Razmišljate li intuitivno ili analitički?

  • Karl Stas / Wikimedia Commons
Objavljeno: prije 1 h i 5 min
 
 
 
Portal Psychology Today  na neobičan će vam način otkriti jeste li vjernik ili agnostik. Test je jednostavan, morate samo odgovoriti na sljedeće pitanje:
- Ako palica i loptica za baseball zajedno koštaju 110 dolara, a palica košta 100 dolara više nego loptica, koliko košta loptica?
Ako je vaš odgovor bio da loptica košta 10 dolara, vjernik ste. Ako ste odgovorili 5 dolara, više naginjete suprotnom.
Zašto je tomu tako? Časopis Science objavio je kako prvi odgovor ukazuje na činjenicu da ste po tipu razmišljanja intuitivna osoba, dok su ljudi koji bi odgovorili 5 dolara analitičke osobe. A psiholozi sa Sveučilišta British Columbia u Vancouveru tome dodaju da su vjernici većinom osobe koje se oslanjaju na intuiciju, dok su oni koji stvarima pristupaju analitički obično agnostici.
Kognitivna teorija odlučivanja podupire tezu da su u naš proces odlučivanja uključena dva neovisna procesa. Prvi se temelji na intuiciji, koju imaju i sve druge životinje. Drugi kognitivni proces je relativno nedavno evolucijsko postignuće koje je svojstveno isključivo ljudskim bićima, a podrazumijeva logičku dedukciju.
- Analitičko razmišljanje samo je jedan od faktora koji doprinose agnosticizmu. Vjera ili suprotno su složeni fenomeni uzrokovani mnogostrukim čimbenicima, a mi smo identificirali samo jedan od tih faktora, izjavio je profesor Ara Norenzayan sa Sveučilišta British Columbia.

Nema komentara:

Objavi komentar