četvrtak, 12. travnja 2012.

MISTERIOZNA TAMNA TVAR



Misteriozna tamna tvar: Sa svakim od nas čestice tamne tvari godišnje se sudare i do 100.000 puta!

  • NASA
Objavljeno: prije 7 h i 24 min
Ohrabreni rezultatima iz eksperimenata DAMA, COGENT i CRESST, par fizičara, Katherine Freese i Christopher Savage, sjeli su i izračunali koliko puta godišnje čestice tamne tvari udare u čestice obične materije u prosječnom čovjeku
ZAGREB - Fizičari još uvijek nisu sasvim sigurni što je točno tamna tvar i kako, ako ikako, ulazi u interakciju za običnom materijom, piše arXiv .




Fizičari pretpostavljaju da se radi o masivnim česticama koje su neutralnog električnog naboja, te sa običnom materijom ulaze u interakciju samo putem slabe nuklearne sile i gravitacije.
Odnedavno, postoji nekoliko eksperimenata koji se trude pronaći čestice tamne tvari. Kako ih je nemoguće pronaći izravno, znanstvenici tragaju za znakovima sudara sa obićnim česticama u velikim detektorima.

Google oglasi

Ohrabreni rezultatima iz eksperimenata DAMA, COGENT i CRESST, par fizičara, Katherine Freese iChristopher Savage, sjeli su se i izračunali koliko puta godišnje čestice tamne tvari udare u čestice obične materije u prosječnom čovjeku.
Ovisno o različitim modelima koji predviđaju masu (i time energiju) čestica tamne tvari, Freese i Savage dobili su rezultate koji variraju od 30 sudara godišnje, za pretpostavljeni manji broj interakcija, do otprilike 100.000 sudara godišnje prema najnovijim podacima iz tri aktualna eksperimenta .
Čestice tamne tvari se, kažu, najčešće sudare sa atomima kisika i vodika u našim tijelima. Posljedica tih sudara nije poznata, no znanstvenici ističu da nema nekih razloga za zabrinutost - ne možemo išta učiniti kako bi te sudare izbjegli, a izloženi smo njima tokom cijelog razdoblja ljudske evolucijeSUNSET APARTMANI.

Nema komentara:

Objavi komentar