petak, 20. travnja 2012.

VAKUUMSKE CIJEVI VIDEO Put oko svijeta u samo šest sati: Ovako izgleda bliska budućnost javnog prijevoza!


VAKUUMSKE CIJEVI

VIDEO Put oko svijeta u samo šest sati: Ovako izgleda bliska budućnost javnog prijevoza!

  • YouTube
Objavljeno: prije 23 h i 25 min
 
 
 
Zamislite da vam od New Yorka do Pekinga i obratno treba samo dva sata, bez da napuštate cestu...
ZAGREB - Zamislite da na posao krenete ujutro s podzemne željeznice u Londonu i siđete u blizini vašeg ureda u New Yorku samo 45 minuta kasnije. Ništa vam nije jasno?
No i to će biti moguće ako dizajneri jedne revolucionarne ideje ostvare projekt Evacueted Tube Transport (ETT), odnosno prijevoz cijevima koji je strojarski inženjer Daryl Oster u ranim devedesetima izumio, a 1997. godine patentirao nadajući se da će naći ulagače i izvođače radova spremne investirati u transport koji je tiši i jeftiniji od aviona, vlakova i automobila, a brži od putovanja avionom.
Tako bi za samo dva sata putnici mogli stići od New Yorka do Pekinga i obratno ne napuštajući ‘cestu’ kojom putuju.
U cijevi bi stavili super brze kapsule nalik na vlakove Maglev stvorene u Japanu, a ubrzali bi ih linearnim električnim motorima.
Kapsule bi doslovno jurile cijevima, a idejni tvorci uvjereni su u visoku energetsku učinkovitost takvog prijevoza jer bi se električna energija potrebna za ubrzavanje kapsula u velikoj mjeri mogla zamijeniti onom uhvaćenom dok se vlak zaustavlja.
Vjeruje se da bi sustav najbolje funkcionirao kad bi na put krenula kapsula velika poput automobila - duga samo 1,5 metra. Svaka kapsula sadržavala bi šest sjedala, težila bi 183 kilograma i mogla bi dostiči brzinu od nevjerojatnih 4 tisuće km/h. Brzina putovanja ovisila bi o dužini puta, jer kapsuli je potrebno neko vrijeme da postigne najveće brzine.
Prema izračunima, kapsula bi u prosjeku za tri minute mogla prevaliti 161 kilometar.
Dizajneri vjeruju kako bi prosječna brzina kraćih putovanja mogla biti 600 kilometra na sat. Budući da se cijevi mogu spajati u mreže, prijevoz njima mogao bi se odvijati cijelim svijetom - i preko mora, gora, oceana, čak i zrakom.
U samo šest sati, moglo bi se, primjerice, proći cijeli svijet. Za sada, najveće zanimanje za ulaganje u projekt pokazali su u Koreji.

Nema komentara:

Objavi komentar