nedjelja, 8. travnja 2012.

Najotporniji stvor na zemlji


SLUČAJNO OTKRIĆE

VIDEO Upoznajte najotpornijeg stvora na Zemlji: U stanju je preživjeti ekstremne svemirske uvjete!

  • Arhiva
Objavljeno: 06.04.2012
 
 
 
Do ovog nevjerojatnog otkrića znanstvenici su došli sasvim slučajno – kad su životinjice uspuzale na njihove instrumente
Jeste li znali da su krpelji najotpornija bića među zemaljskim organizmima?Donedavno su ovu prestižnu titulu nosile tardigrade, otporne na vakuum i ultraljubičasto svemirsko zračenje – no samo ako prethodno prođu proces dehidracije.
Krpeljima, međutim, dehidracija nije potrebna! Paraziti iz klase paučnjaka Haemaphysalis flava dobro podnose svemirske uvjete čak i u svom normalnom, aktivnom stanju. U snimci koju je zabilježio elektronski mikroskop možete vidjeti kako se miču u vakuumu pod udarom snažnih zraka elektrona,prenosi astrobiology.com .
Do ovog nevjerojatnog otkrića došao je tim znanstvenika koji vodi Naohisa Tomosugi s Kanazawa Medical Universityja u Japanu i to sasvim slučajno – kad su životinjice uspuzale na njihove laboratorijske instrumente.
Krpelji su bili izloženi snažnom vakuumu s tlakom od 1,5×10−3 Pa te zrakama elektrona ubrzanim naponom od 2 do 5 kV. Nakon pola sata promatranja nastavili su se aktivno kretati u normalnoj atmosferi.
Prema izvješću predstavljenom u časopisu PLoS ONE u jednom drugom testiranju 20 krpelja preživjelo je svemirske uvjete čak dva puna dana. Konačno su uginuli zbog zračenja, a ne zbog vakuuma. Oni koji su bili izloženi samo vakuumu, ali ne i elektronskim zrakama preživjeli su puna dva tjedna.
Japanski tim pretpostavlja da krpelji prestaju disati kada se nađu u vakuumu. To potvrđuju snimke na kojima se vidi da su nakon dvije minute bez zraka prestali micati noge, što inače stalno čine u normalnim uvjetima.

Nema komentara:

Objavi komentar