subota, 14. travnja 2012.

Jata Dupina poput ljudskih bandi sklapaju složene saveze i mijenjaju strane


BAŠ POPUT NAS

Jata delfina organizirana su poput LJUDSKIH BANDI: Sklapaju složene saveze i - mijenjaju strane!

  • Dupini
    Foto arhiva - plavi svijet
Objavljeno: 29.03.2012
 
 
 
Manje grupe dupina udružuju se po potrebi da bi oformili 'vojske' koje se bore protiv drugih slično organiziranih saveza
Međunarodna ekipa znanstvenika koja je proteklih pet godina izučavala ponašanja jata dupina u Zaljevu morskih pasa na zapadnoj obali Australije došla je do novih zanimljivih spoznaja o ovim društvenim životinjama, piše BBC.
Istraživanje je još jednom potvrdilo ono što znanstvenici već dugo ističu o morskim sisavcima iz reda Cetacea - da niti jedna druga grupa životinja na zemlji osim čovjeka, pa čak ni naši najbliži srodnici čovjekoliki majmuni, nemaju toliko složen i razrađen društveni život poput dupina.
Prema najnovijim objavljenim promatranjima, dupini žive u otvorenom, višeslojnom društvu u kojemu različite skupine umjesto strogih granica imaju 'mozaik' međusobno preklapajućih teritorija, objašnjava Dr. Richard Connor, američki znanstvenik koji istražuje ponašanja dupina još od 1980. godine.

Google oglasi

Muški dupini promatrani u Zaljevu morskih pasasklapaju saveze nalik ljudskim bandama. Ti savezi dolaze u tri različite hijerarhije odnosa s drugim dupinima. Prva vrsta saveza sastoji se od dva ili tri mužjaka koji zajedno pokušavaju zarobiti i zadržati plodne ženke. "Ovakvi savezi traju i duže od mjesec dana," objašnjava Connor.
U drugoj razini savezništva, dupini ulaze u 'timove' koji broje od 4 do 14 mužjaka, koji zajedno napadaju druge grupe ili brane svoje ženke od napada.
U trećoj razini, 'timovi' sklapaju 'diplomatske odnose' sa drugim timovima, udružuju se po potrebi da bi oformili 'vojske' dupina koje se bore protiv drugih slično organiziranih mega-saveza.
Connor ističe da životinja mora biti 'nevjerojatno inteligentna' da bi mogla razumijeti odnose i funkcionirati unutar ovakvog, višeslojnog društva. Do danas, takva vrsta složenog društvenog ponašanja zamijećena je samo u ljudi i dupina.
Umjesto da na svaki susret s nepoznatim reagiraju agresivno, dupini tako donose i odluke o prijateljskom pristupu, sklapanju savezništva, pa čak i - promjeni strana.

Nema komentara:

Objavi komentar