nedjelja, 22. travnja 2012.

.Dan planeta Zemlje

..Dan planeta Zemlje, 22. travnja, jedini je događaj koji se u isto vrijeme slavi u cijelom svijetu. Cilj kampanje UN-a je tijekom 2007. godine zasaditi milijardu stabala širom Zemlje i tako povećati javnu svijest u djelovanju protiv klimatskih promjena.

Promjene klime ne mogu se zaustaviti, ali se mogu usporiti. Klima se polako mijenja stoljećima, izmjenjuju se hladna i topla razdoblja, no u zadnje vrijeme promjene su znatno brže. Znanstvenici smatraju da je do ubrzanog zatopljenja došlo zbog ljudskog djelovanja, znatnog povećanja količine plinova koji svakodnevno odlaze u atmosferu, a s druge strane velike sječe šuma. Upozoravaju da su zbog klimatskih poremećaja već vidljivi razorni učinci poplava i uragana te da je zbog toga nužno voditi računa o zaštiti okoliša.

Dan planeta Zemlje obilježava se u cijelom svijetu od 22. travnja 1970., a naziv Earth Day prvi je put upotrijebljen u proglasu gradonačelnika San Francisca 1969. Zbog velike potpore javnosti zaštita okoliša postala je političko pitanje. Važnu ulogu u zaštiti ugroženosti okoliša imali su i astronauti misije Apolo kada su 1968. fotografirali Zemlju. Slika malenog, plavog, krhkog i prekrasnog planeta postala je omiljenim posterom s milijunskom nakladom.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990., a od tada se i u svijetu počeo intenzivnije obilježavati, pa je u proslavama i priredbama sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi. Na konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. usklađen je dalekosežni program za promicanje o
drživog razvoja. 

Nema komentara:

Objavi komentar