četvrtak, 1. studenoga 2012.

PIŠE NENAD POLIMAC Skyfall: Novi film o Bondu donosi puno akcije, ali i drame


PIŠE NENAD POLIMAC

Skyfall: Novi film o Bondu donosi puno akcije, ali i drame

  • Stewart Wilson/Invision/AP
Objavljeno: 26.10.2012
 
 
 
Kao da nije dovoljno što nam “Sulejman Veličanstveni” i druge turske sapunice dominiraju malim ekranima, moćna sila s Bospora sve je prisutnija i u kinima. Najprije se Liam Neeson, tj. agent Bryan Mills, u nastavku megahita “96 sati” zatekao u Istanbulu i tamo doživio još nevjerojatnije zgode nego u prethodnom filmu, a sada je i Daniel Craig, odnosno James Bond, morao po poslu u tursku metropolu. U novom izdanju serijala o tajnom agentu 007, naslovljenom “Skyfall”, Bond je na tragu negativca koji posjeduje disk s popisom špijuna NATO-a i goni ga duž istanbulskih ulica koristeći sva moguća prijevozna sredstva. Naposljetku se zateknu na krovu jurećeg vlaka gdje se žestoko mlate: agentica Eve (Naomie Harris) motri ih snajperom sa sigurne udaljenosti i pokušava metkom likvidirati Bondova protivnika, ali to nije baš jednostavno. Sa slušalice u uhu dobiva naredbe: “Moraš pucati, pa čak i po cijenu da ubiješ Bonda”.

Bond umire?

“Skyfall” je najneobičniji film o Jamesu Bondu jer još nikad nismo vidjeli da glava britanske obavještajne službe MI6 piše osmrtnicu svom najpouzdanijem agentu . Sve pomalo podsjeća na jedan drugi serijal, onaj o Batmanu, ali u obradi Christophera Nolana, u kojem je situacija tako dešperatna da se čini neizbježnim da negativci odnesu pobjedu. Bond je navodno mrtav, zagonetni zlikovac objavljuje na internetu imena povjerljivih djelatnika NATO-a, a M (Judi Dench) je na udaru vlade koja je smatra odgovornom za sve što se dogodilo. Povrh svega, u zgradi MI6 odjekne detonacija: nikad se dosad teroristi nisu usudili udariti na taj stup britanskog imperija.
Bond, dakako, nije mrtav, ali je njegovo samopouzdanje uzdrmano. Kada ipak odluči kontaktirati M, ona mu sugerira trag, sluteći da iza svega stoji njezin bivši agent Raoul Silva (Javier Bardem). Bond mora u Šangaj gdje bi ga zanosna Sévérine (Bérénice Marlohe) mogla uputiti kako da pronađe Silvu.

Google oglasi

Jeftiniji od prošlog

Ovaj se vikend “Skyfall” - tradicionalno - prvo počinje prikazivati u Velikoj Britaniji, a zatim i po drugim svjetskim kino mrežama. Prvi put ćemo ga moći vidjeti u IMAX-u, kinima s posebno velikim ekranima, a tu će pogodnost mnogi rado iskoristiti jer suvremeni blockbusteri nude toliko vizualnih i zvučnih senzacija kakve samo takve dvorane mogu dočarati na pravi način. Barbara Broccoli, kći legendarnog Alberta Broccolija, jednog od začetnika serijala o Bondu, i njezin polubrat Michael G. Wilson ovaj su se put ponašali kao dobri domaćini: “Skyfall” je navodno 50 milijuna dolara jeftiniji od prethodnog filma iz serijala, “Zrna utjehe” (taj je koštao 200 milijuna), a dulji je 40 minuta, što ponajbolje pokazuje ozbiljnost produkcije. Pomogao im je i redatelj Sam Mendes, dobitnik Oscara za “Američku ljepotu”, koji je htio znatno veći broj dramskih scena nego inače (u njih ne treba toliko ulagati), međutim, sudeći po odličnim recenzijama, nema straha da će se publika dosađivati. Mendes je postigao zadovoljavajući omjer dramskog naboja i akcije, u čemu mu je - vrijedi ponovno istaknuti - ponajbolji uzor bio Nolanov “Vitez tame”.

50 godina

Srpski tabloid Blic lani je podigao popriličnu medijsku halabuku, tvrdeći da su njegovi novinari prvi doznali da će se film koji će proslaviti 50. obljetnicu serijala zvati “Carte Blance”: nisu bili u pravu, naslov je ipak “Skyfall”, a što to zapravo znači, otkrit ćete tek u kinu.

Nema komentara:

Objavi komentar