srijeda, 21. studenoga 2012.

Curiosity otkrio nešto veliko? NASA šuti jer žele biti sigurni


Curiosity otkrio nešto veliko? NASA šuti jer žele biti sigurni

Do otkrića su došli preko instrumenta SAM koji analizira tragove tla, zraka ili drugih materijala. Glavni znanstvenik na misiji kaže da je otkriće za 'povijesne udžbenike'

Srijeda, 21. 11. 2012. u 08:28, zadnja izmjena prije 56 minuta   Piše: 
Loading ...
 NASARover će uskoro testirati svoju bušilicuSljedeća slika
Ima nešto u zemlji na Marsu, barem na to upućuju vijesti iz NASA-e. Rover Curiosity dosad je već poslao gomilu novih podataka o Marsu, no znanstvenici su sada došli do velikog otkrića s jednog instrumenta, no ne žele objaviti podatke prije no što budu apsolutno sigurni. Do podataka su došli s instrumenta SAM, kemijskog laboratorija koji može analizirati uzorke stijene, tla ili zraka te drugih materijala kako bi utvrdio njihov sastav. 
John Grotzinger iz NASA-e kaže za NPR kako je ovo otkriće vrijedno povijesnih udžbenika, no ne otkriva više detalja dok ne obave sve provjere. Žele izbjeći slučaj koji im se skoro dogodio kad je SAM otkrio tragove metana. Nakon provjera otkrili su da je u instrumentu bilo još zraka s Floride te da se nije radilo o marsovskom zraku. Nova mjerenja pokazala su da nema metana na Marsu. 
Rover se posljednjih dana vozio na području na kojem je istraživao stijene, a tijekom blagdana za Dan zahvalnosti u SAD-u, znanstvenici će koristiti njegove kamere kako bi odredili novi smjer u kojem će krenuti. Prioritet je odabrati stijenu na kojoj će moći isprobati bušilicu. 
Pročitajte više o temi na stranici Misija na Mars.
Tagovi: rovermarscuriosity

Nema komentara:

Objavi komentar