ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

Vodeni val u Hrvatskoj: Drava se izlila, evakuirali dvije obitelji


Vodeni val u Hrvatskoj: Drava se izlila, evakuirali dvije obitelji

Obitelji su evakuirane iz mjesta Veliki Lovrečan, a jedna žena (84) nije htjela napustiti svoj dom. Zbog poplave je visok stupanj opasnosti proglašen u Krškom

Ponedjeljak, 05. 11. 2012. u 10:09, zadnja izmjena prije 1 sat i 7 minuta   Piše: 
Loading ...
 Tadej Regent/slovenskenovice.siPoplave prijete i MariboruSljedeća slika
Sljedeca
U mjestu Veliki Lovrečan oko 18 sati izlila se rijeka Drava. Evakuirane su dvije obitelji iz ulice Lovrečan Otok, s ukupno četvero ljudi. Među ugroženima je i Marija Lazar (84) koja svoj dom nije željela napustiti. Spasitelji su ženi poručili kako će je prisilno evakuirati čamcima kada voda stigne do njezine kuće. 
Očekuje se protok od 2.800 kubičnih metara u sekundi, a procjenjuje se kako bi u  kući bake Marije visina vode mogla doseći i do metar i pol. 
Za sve ugrožene osiguran je smještaj u staračkom domu u Cestici kao i topli obroci. Od naših reportera s terena doznajemo kako vodostaj naočigled raste, u ribičkom domu u Lovrečanu Velikom već je poplavljen podrum. 

Đuroković: Stanje je iznimno ozbiljno 

Očekujemo vodni val od 3000 kubnih metara u sekundi koji bi u Hrvatsku trebao ući tijekom noći. Prijeti rijeka Sava, a dotok Drave očekujemo na 3100 kubika. Rijeka Mura je na 900 kubnih metara u sekundi. Vodni val očekujemo za grad Zagreb i Varaždin. Sustav je aktiviran, a intervenirat ćemo po potrebi - rekao je za RTL Danas Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra za obranu od poplava RH. 
Dodao je kako u dvije godine od velikih poplava 2010. nije ojačan sustav onoliko koliko je potrebno.  
- Očekuje nas iznimno ozbiljno stanje. Dogovorena je suradnja s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje - rekao je Đuroković, koji se u 19 sati sastaje s članovima DUZS-a.  

Vodeni val stiže iz Slovenije i Austrije

Vodeni val iz Slovenije i Austrije trebao bi se tijekom noći u ponedjeljak spustiti kroz Varaždinsku županiju. Iz Centra za poplavu su obavijestili da bi se Drava prema očekivanjima trebala izliti na području mjesta Lovrečan Otok u općini Cestica, zbog čega su obiteljima koje tamo žive preporučili evakuaciju, javlja evarazdin.hr. Pet obiteljskih kuća ugroženo je zbog poplave. 
Pripreme za dolazak vodenog vala već su započete u hidroelektranama Varaždin i Čakovec. Iako bi val koji dolazi trebao biti kratkotrajan, očekuje se da će biti vrlo jak zbog čega akumulacijska jezera neće uspjeti akumulirati svu vodu. 
Tijekom dana trebale bi biti proglašene redovne mjere obrane od poplave, a u Centru za poplave očekuju da će nasipi izdržati nalete vode, te da u ostatku Županije neće biti poplava. 

Opasno i u Krškom, u nekim  mjestima se oglasile sirene

Visoka razina vode prijeti i Krškom gdje je proglašen najviši stupanj opasnosti. Sastale su se službe za zaštitu i spašavanje koje su u stanju pripravnosti. Zbog rizika od poplava oglasile su se sirene u Velju, Laškom i Posavju. Obilne poplave zahvatile su i Maribor, javljaju Slovenske novice

Stožer za zaštitu i spašavanje Velike Gorice u stanju pripravnosti

Zbog poplava u Sloveniji u stanju pripravnosti je Stožer za zaštitu i spašavanje Velike Gorice, iako prema izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) nema opasnosti.
U pripravnosti je i ljudstvo vatrogasne zajednice, Javna vatrogasna postrojba, velikogorička policijska postaja, Crveni križ i gradsko komunalno poduzeće. Iako opasnosti zasad nema, iz Stožera su zamolili građane da prate stanje u medijima. 

Porastao vodostaj Drave i Dunava u Hrvatskoj - nema opasnosti

Vodostaj Drave porastao je kod Osijeka, a Dunava kod Batine. Ipak, ne očekuju se veći problemi. Vodostaj Dunava u ovom trenutku je oko dva metra, a pripremne mjere obrane od poplave proglašavaju se kada dosegne tri metra. 
Vodostaj Drave kod Osijeka bi do petka mogao biti plus 240, a sada iznosi plus 129.

U Sloveniji blokirane ceste

Kiša se u Sloveniji proširila na cijelu zemlju, a najviše je padala tijekom druge polovice noći. Obilne padaline, zbog kojih su poplavljene ceste, nastavile su se i u ponedjeljak. Promet ometaju i slomljene grane i stabla koja blokiraju ceste. Razina vode jako brzo raste, a stanovnike se stalno upozorava da ne izlaze iz svojih kuća. U mjestima pokraj Kobaride i Tomina mnogi su ostali zarobljeni, pa je jedan čitatelj 24ur-a dojavio da su praktički odsječeni od svijeta. 
Austrijanci su iz hidroelektrane ispustiti velike količine vode pa će Dravom nizvodno krenuti 2000 kubičnih metara vode u sekundi. Usporedbe radi, uobičajena količina je 400 do 500 kubika pa su o ogromnoj količini vode obaviještene i hrvatske institucije. Najgore bi trebalo biti oko 15 sati, a razina vode već je narasla za oko 15 centimetara. 
- Došlo je do naglog porasta Save u Sloveniji. Tijekom jutra taj se vodostaj osjeti i na području Hrvatske, rekli su nam u Centru za obranu od poplave Hrvatskih voda. Dodali su kako je Sava najviše porasla u slovenskim Jesenicama. Prema prognozama, Hrvatska će ući u mjere redovne obrane od poplava. Očekuje se maksimalni vodostaj Save u Jesenicama od oko 4 metra, a u Zagrebu oko 3,6 metara.

Evidentirano 116 odrona

Zbog obilnih padalina za ponedjeljak je proglašen najviši stupanj opasnosti od poplava, i to na jugu i jugozapadu zemlje, takozvani 'crveni alarm'. Za veći zemlje proglašen je drugi stupanj opasnosti od poplava, 'narančasti' alarm. 
Kako javlja 24ur, najveći problem trenutno predstavljaju rijeke Soča, Sava i Sava Bohinjka u čijim područjima se poplave povećavaju. Tijekom dana porast će i vodostaj Drave koja najviše zabrinjava meteorologe. Područje oko rijeke Vipave srećom je poplavilo manje od očekivanog. U Novoj Gorici evidentirano je 116 odrona, a vatrogasci izvlače potopljena vozila. 
Očekuje se da će tijekom dana poplaviti područje oko srednjeg toka rijeke Save, a meteorolozi su upozorili i na opasnost porasta plime koja bi rušilačkom snagom mogla ugroziti područja oko obale, a najgore bi trebalo biti između 9 i 11 sati.

Voda počela probijati i u kuće

Tijekom noći, zbog snažnog vjetra i jakih kiša, pune ruke posla imali su vatrogasci i električari. Oko 23 sata u nedjelju navečer oko 1600 potrošača ostalo je bez električne energije, ali problem je otklonjen malo prije ponoći. Problem se javljao i tijekom noći u nekim područjima zemlje, ali radnici elektrane su uspješno otklanjali kvarove. Voda je počela probijati i u neke kuće, a na teren su izlazili vatrogasci. Gradonačelnik Bohinja Franc Kramar pozvao je ljude da ne izlaze iz kuća, kao i da prokuhavaju vodu za piće.
U najugroženijim područjima već je u nedjelju bilo pripravno oko 200 vojnika, vatrogasci te općinski centri civilne zaštite.

Bit će kritično jer nije obnovljen nasip?!

Kako doznaje Večernji list, povećanje vodostaja na rijeci Dravi očekuje se zbog puštanja većih količina vode na hidroelektranama u Austriji. Kritična točka u Hrvatskoj bit će kod neobnovljenog nasipa Pušćine-Gornji Hrašćan, izvijestili su iz Hrvatskih voda. 
Pročitajte više u rubrici Svijet.

Nema komentara:

Objavi komentar