utorak, 30. listopada 2012.

Veličina dječjeg mozga ovisi o količini roditeljske pažnje


Veličina dječjeg mozga ovisi o količini roditeljske pažnje

Način na koji se roditelji odnose prema djeci (s ljubavlju ili nebrigom) do njihove druge godine izravno utječe na razvoj njihova mozga i funkcioniranje u odrasloj dobi

Ponedjeljak, 29. 10. 2012. u 16:30   Piše: 
Veličina dječjeg mozga ovisi o količini roditeljske pažnjeTelegraph
Koliko će se dječji mozak razviti ovisi o tome koliko se majka brine za dijete i koliko mu pažnje i ljubavi posvećuje, utvrdila je studija američkog Sveučilišta Washington. 
Znanstvenici su na temelju snimki mozga trogodišnjaka ustanovili da je mozak djeteta o kojemu su se roditelji redovito brinuli veći od mozga djeteta koje su roditelji zanemarivali. Rast moždanih stanica ovisi o količini ljubavi koju dijete dobiva, potvrdila je studija. Na slici gore prikazan je mozak dvaju trogodišnjaka. Prvi mozak pripada djetetu čiji su se roditelji brinuli o njemu, a drugi zanemarenom djetetu.
Način na koji roditelji postupaju s djetetom do njegove druge godine izravno utječe na to kako će njegov mozak funkcionirati u odrasloj dobi. Posljedica zanemarivanja i zlostavljanja su niža inteligencija, nemogućnost suosjećanja te sklonost kriminalu i ovisnosti o drogama, piše The Huffington Post
- Roditelji bi trebali dobro razmisliti na koji se način odnose prema djeci, zato što to utječe na njihov kompletan razvoj pa čak i veličinu mozga. Smanjeni volumen mozga povezuje se s Alzheimerovom bolesti, depresijom i shizofrenijom - istaknula je voditeljica istraživanja Joan L. Luby. 
Prijašnja istraživanja su potvrdila da majčina ljubav blagotvorno djeluje na dječji mozak, osobito na hipokampus, dio mozga zadužen za učenje, pamćenje i nošenje sa stresom.

Nema komentara:

Objavi komentar