utorak, 6. studenoga 2012.

Izvanredno stanje: 30 kuća je pod vodom, zatvorene i ceste


Izvanredno stanje: 30 kuća je pod vodom, zatvorene i ceste

Voda se prelila preko zaštitnog kanala te je počela nadirati prema više od 60 kuća, a vodostaj i dalje raste. Vodeni val bi kroz Zagreb trebao proći između 16 i 17 sati

Utorak, 06. 11. 2012. u 06:38, zadnja izmjena prije 9 minuta   Piše: 
Vrhunac vodenog vala na Dravi stigao je iz Slovenije u Hrvatsku nešto nakon 4 sata u noći na utorak te je odmah uzrokovao velike probleme na slovensko - hrvatskoj granici. Granični prijelaz koji povezuje Virje Otok i Ormož odmah je zatvoren, a stanovnici su bili u opasnosti. Voda se prelila preko zaštitnog kanala te je počela nadirati prema više od 60 obiteljskih kuća, a vodostaj i dalje raste, javlja eVaraždin. Proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava, a više od 70 spasitelja pomaže stanovnicima.
Oko 30 kuća u Virje Otoku je pod vodom. U nekim kućama je do metar vode, dok je u nekima oko 30 cm. Voda i dalje raste, a prema prognozama će rasti još dva sata. Vatrogasci pokušavaju od vode obraniti trafostanicu u selu. Vodeni val bi do Varaždina trebao stići poslije 10 sati, a postoji opasnost od izlijevanja vode kod mjesta Puščine.
Na tom je području proglašena i uzbuna. Dežurni vatrogasci su u pomoć pozvali sve raspoložive snage. Na terenu je više od 70 spasioca. Evakuacija za sada nije određena, a spasitelji ne isključuju tu mogućnost. 

Drava odsjekla Lovrečan Otok

Policija i vatrogasci zatvorili su iza 21 sat pristup Lovrečan Otoku u Varaždinskoj županiji, koji je izlivena Drava odsjekla od ostatka općine Cestica, te je nemoguć pristup vozilima. Ukupno je ugroženo devet obiteljskih kuća. Tri kuće su već potpuno odsječene, a još je šest kuća u neposrednoj opasnosti. 

Marija Lazar (84) odbija evakuaciju

Marija Lazar (84) i dalje odbija evakuaciju, a prema posljednjim informacijama, ona neće biti evakuirana do jutra, s obzirom da je voda prejaka da bi spasitelji prišli njenoj kući. Poplavljen joj je podni dio kuće, a ona i dalje odbija evakuaciju.  
Načelnik Općine Cestica, Marijan Korotaj koji se oko 23 sata vratio u Lovrečan sa sastanka kriznog stožera u Varaždinu rekao je da će uskoro odlučiti o njezinoj evakuaciji. 

Vodeni val kroz Zagreb prolazi između 16 i 17 sati

Vodostaj od 420 cm očekuje se u Zagrebu danas između 16 i 17 sati, izvijestili su iz Glavnog centra za obranu od poplava. Dodaju kako je moguće i proglašenje izvanredne obrane od poplava. Na mjernoj stanici Preljev Jankomir vodni val trebao bi proći oko 15 sati. Centar za obranu od poplava upozorava kako su obilne oborine koje padaju od nedjelje dovele do naglog porasta vodostaja rijeka Save, Mure, Drave i Kupe. Jučer je došlo do naglog porasta vodostaja rijeke Save od Jesenica do Zagreba.

Zbog vodenog vala zatvorene i neke ceste

Prekinut je promet svim cestama koje prolaze oteretnim kanalom Sava-Odra u Zagrebu, izvijestio je HAK. Zbog otvaranja oteretnog kanala Sava-Odra prekinut je promet županijskom cestom ŽC3292 u Pešćenici u općini Lekenik. Za sav promet zatvorene su i županijske ceste Brod na Kupi-Ložac, Brod na Kupi-Čedanj, Žažina-Mala Gorica te Otok Virje-Brezje.

Visok vodostaj Save otežava promet ZET-ovih autobusa

Iz ZET-a su  u utorak ujutro obavijestili kako visok vodostaj Save na zagrebačkom području uzrokuje poteškoće u autobusnom prometu. Autobusne linije s terminala Savski most prometuju preusmjeneo slobodnim prometnim tracima. Poteškoće su izražene i na području Velike Gorice, a stanje bi se trebalo nromalizirati nakon prolaska vodenog vala. 

Podigli zečji nasip na području Velike Gorice

I na području Velike Gorice se vrhunac vodenog vala očekuje između 16 i 17 sati u utorak. Vatrogasci su ujutro podigli zečji nasip, a dežurali su tijekom protekle noći u Strmcu Bukevskom. Napunjeno je 15 tisuća vreća s pijeskom i raspoređeno duž nasipa. Gradnja nasipa je završena u 3,50 sati, a u njoj je sudjelovalo 220 dobrovoljnih vatrogasaca s područja Velike Gorice.

Zatvoren granični prijelaz na Muri

Zatvoren je granični prijelaz Sveti Martin na Muri zbog povišenog vodostaja Mure. Zatvorena je i cesta Gornje Hrašće zbog izljevanja Drave, a međimurski župan proglasio je izvanredno stanje za tu županiju.

Nema komentara:

Objavi komentar